Gå til sidens hovedinnhold

Risikerer årevis i fengsel for narkosalg på det mørke nettet

Artikkelen er over 3 år gammel

OSLO: I rettssaken mot de to skiensmennene og en tredje telemarking som sto tiltalt for narkotikasalg på det mørke nettet, ble det lagt ned straffepåstander på seks og fem års fengsel, samt inndragning av store beløp.

Rettssaken som startet mandag 25. september ble avslutta i Oslo tingrett mandag 16. oktober. Aktor i saken, politiadvokat Richard Beck Pedersen, la ned påstand om seks års ubetinga fengsel for den IT-utdannede 33-åringen. For de to andre, en 32-åring fra Skien og en 32-åring som er fra et annet sted i Telemark, lød aktors straffepåstand på fem års ubetinga fengsel for begge. Videre påsto han inndragning av 1,1 millioner kroner fra 33-åringen og mellom 800 000 og 900 000 kroner fra hver av de to 32-åringene. Nå er det opp til tingrettsdommer Ellen Martens og de to meddommerne å avgjøre straffene, og dom i saken er ventet i løpet av november.

Fikk ingen utsettelse

Som tidligere omtalt i TA hadde den IT-utdannede 33-åringen, som opprinnelig er fra Skien, begjært rettssaken utsatt. Underveis i rettssaken ble det klart at Borgarting lagmannsrett avviste anken fra 33-åringen, som dermed ikke fikk rettssaken utsatt. Bakgrunnen for begjæringa var at han i den første uka av rettssaken skulle gjennomgå en operasjon, noe som førte til at han ikke ville kunne være til stede i det meste av rettssaken.

De tre sto tiltalt for å ha solgt minst 23,9 kilo hasj, 2,4 kilo marihuana, 296 gram amfetamin, samt mindre mengder av andre stoffer i perioden fra november 2012 til 7. juni i 2015, på skjulte markedsplasser og en nettbutikk på det såkalte mørke nettet. Kundene betalte stoffet i Bitcoins, en virtuell valuta. Videre sto de tiltalt for å ha laget en cannabisplantasje i et hus i Skien, hvor den ene 32-åringen bor. Da Kripos og betjenter fra Grenland politistasjon aksjonerte mot huset 8. juni i 2015, fant de 158 cannabisplanter, som i tørket tilstand veide cirka 4,6 kilo.

Erkjente delvis straffskyld

Under rettssaken erkjente alle de tre delvis straffskyld. Den IT-utdannede 33-åringen, som påtalemyndigheten mener er hovedmannen, hevdet at han var en av flere som hadde tilgang til selgerkontoen «Kvalitetsbevisst», og senere til nettbutikken drevet under samme navn. I retten ville han ikke si navnene på de andre som hadde tilgang. Han sa videre at de to medtiltalte 32-åringene ikke kjente til hans delaktighet i selgerkontoen til «Kvalitetsbevisst», og han nektet kjennskap til hasjplantasjen i Skien. 33-åringen ønsket ikke å forklare seg utfyllende i rettssaken, siden han mente den burde blitt utsatt. Derfor måtte aktor lese opp deler av politiforklaringa hans. 33-åringen har erkjent straffskyld for 2,1 kilo hasj som ble funnet i leiligheten hans, og at han hadde vært med på å sende ut mellom en og halvannen kilo hasj, samt kjøpt inn fem kilo hasj.

De tre sto også tiltalt etter den såkalte «mafiaparagrafen», noe samtlige tiltalte avviste på det sterkeste. Alle tre sa at de var gode venner, og to av dem har også beviselig kjent hverandre i mange år. "Helt absurd", sa den ene 32-åringen om politiets påstand, om at de skulle være ei organisert kriminell gruppe.

Men i forhold til narkotikasalget på nettet forklarte de to tiltalte 32-åringene seg litt annerledes enn 33-åringen. Den 32 år gamle plantasjedriveren erkjente straffskyld for hasjplantasjen, som de imidlertid aldri rakk å høste av før Kripos/politiet gikk inn i huset 8. juni i 2015. Plantasjedriveren erkjente også at han hadde solgt mellom 10 og 12 kilo hasj gjennom «Kvalitetsbevisst», som altså den medtiltalte 33-åringen hevdet at de to medtiltalte ikke kjente til. Den 32 år gamle plantasjedriveren anslo at han hadde tjent rundt 600 000 kroner på hasjsalget, men sa også at noe av dette hadde gått videre til blant annet betaling for stoffet.

– Fant bestillinger

Den andre 32-åringen, som er fra et annet sted i Telemark, tilsto besittelse av 8,1 kilo hasj, og erkjente at han hadde vært delaktig i å sende ut mellom 3,5 og 4,5 kilo hasj til kunder. I 2014 hadde han hjulpet til med å fikse ordreregisteret i nettbutikken til «Kvalitetsbevisst», noe som skulle gi ham 50 prosent av eierskapet. Samtidig forklarte han at han hadde hjulpet den 32 år gamle plantasjedriveren med å bygge opp cannabisplantasjen i Skien, siden det var han som hadde god kunnskap om hasjdyrking og det nødvendige utstyret.

I retten ble det dokumentert at begge 32-åringene hadde fått inn store beløp på bankkontoene sine, i tillegg til at de fikk pengeoverføringer fra 33-åringen. Videre ble det dokumentert at det ikke ble lagt ut noen nye produkter eller gjort noen forandringer på nettbutikken til "Kvalitetsbevisst" etter at de tre tiltalte hadde blitt pågrepet henholdsvis den 7. og 8. juni i 2015. Nettbutikken ble senere lagt ned av Kripos.

Den som blir knyttet sterkest til selgerkontoen og nettbutikken «Kvalitetsbevisst», er den IT-utdannede 33-åringen. I rettssaken forklarte politioverbetjent Elin Sylte Eikrem i Kripos seg om databeslagene de gjorde hjemme hos 33-åringen. På pc-er og minnepenner er det blant annet funnet 189 eposter som inneholdt 217 bestillinger til «Kvalitetsbevisst», regneark med brukernavn, kundenummer og epostadresser som er identiske med kunder hos «Kvalitetsbevisst», samt bildefiler av ulike typer narkotika. På en minnepenn fant politiet også slettede bilder av narkotika, bilder som var tatt med et kamera av et bestemt merke og modell. Et kamera av samme merke og modell ble også beslaglagt i 33-åringens leilighet.

Kontaktet av FBI

Politioverbetjent Sturla Johnsrud Evang, som er analytiker hos Kripos, sa i retten at de fant et regneark på en minnepenn hos 33-åringen, og at de mener dette regnearket kan knyttes til narkotikasalg.

– Det står «kunder» og epostadresser og kallenavn, samt bitcoin-adresser som vi tenker er kundenes, sa Evang.

Da rettssaken startet, forklarte aktor Richard Beck Pedersen at markedsplassen Silk Road på det mørke nettet ble stengt av FBI i februar 2013. Deretter ble Silk Road 2 åpnet, men den ble igjen stengt av Europol 6. november i 2014. FBI skal da ha kontaktet norsk politi og gitt dem 22 norske navn som var knyttet til narkotikasalg. Og dette skal ha vært starten på Kripos' aksjon, hvor de til slutt kom på sporet av blant annet de tre telemarkingene, som nå venter på dom i saken. De ble som nevnt pågrepet og satt i varetektsfengsel 7. og 8. juni i 2015, og de ble løslatt i desember samme år.

– Det har vært ei stor belastning å vente så lenge på en rettssak, sa den ene 32-åringen da han forklarte seg i rettssaken.