Gå til sidens hovedinnhold

Ordførerne ble pusset opp for 20 000 kroner

SKIEN: Ordførerne gulnet på bystyresal-veggen. Noe måtte gjøres. Og dermed avhenting, demontering, avfotografering, retusj/restaureringsarbeid av alle. Pris: 19 960 kr uten moms. – Vel verdt pengene.

Det er konklusjonen til varaordfører Trond Ballestad, som faktisk fungerte som ordfører i sju måneder i fjor uten at han av den grunn får bilde av seg selv på veggen.

– Nei, dette handler om de formelt valgte ordførerne fra Skien ble storkommune i 1964 og fram til i dag. Det er 10 i alt, opplyser Ballestad.

Starter i 1964

Blant dem som har vært på politikertoppen finner vi Johan Heisholt som startet jobben 1. januar 1964, deretter fulgte Sigurd Namløs. Med årene kom blant andre Einfrid Halvorsen, Jan Terje Olsen, Rolf Erling Andersen og dagens Hedda Foss Five.

– Etter det jeg forstår gjorde alle en god jobb for byen, sier Ballestad.

– Hva er det vanskeligste med å være ordfører?

– For meg var det i alle fall en utfordring å sette meg dypt nok inn i alle sakene som kom opp. Og det å lede møtene, selv med gode kollegaer, kan også på by på sine utfordringer, svarer Ballestad som har holdt det gående som folkevalgt i 30 år.

Henger under byvåpenet

Ballestad mener det helt på sin plass å bruke midler på å restaurere ordførerbilder.

– Husk på at bystyresalen ikke bare benyttes av politikere, men også til omvisninger og til bryllup. Mange tar bilder foran veggen der ordførerne henger under byvåpenet.

Tar vare på historien

Det å ta vare på historien, holde den levende, er vesentlig, påpeker Ballestad.

Rådhuset i Skien ble bygget i 1894 sammen med andre viktige bygg i byen, og det skal være et av de få store og klassiske rådhuset som er igjen i landet vårt.

– Faktisk er det et av de største.

Nye glass i gamle rammer

Ballestad er dessuten tilfreds med at bystyresalen og rådhuset blir restaurert som følge av vannskader.

– Håndverkerne våre gjør en utmerket jobb, og det er bra at vi benytter disse krisetidene til konstruktive gjøremål.

Det er fotograf Tom Riis som har stått for restaurering av ordførerbildene.

Størrelsen på bildene er 30 x 40 centimeter – og i motsetning til tidligere er alle nå i svart-hvitt. Og de har fått nye glass – i sine gamle rammer.

Ordfører Hedda Foss Five innstiller på at det er formannskapets disposisjonskonto som skal besørge finansieringen.