Gå til sidens hovedinnhold

Ordføreren har fått 21.7 prosent økt eiendomsskatt: - Til pass for ham!

Artikkelen er over 1 år gammel

Det har vært litt underlig å følge med ordfører Robin Kåss i Porsgrunn de siste dagene. Etter at mange har fått voldsom økning i eiendomsskatten i byen som ligger «spredt og i klynge» ser det ut som ordføreren egenhendig har påtatt seg å svare alle sammen som er forbannet.

Og det er en del.

Og mer enn det.

Mange av «trådene» har utartet i noe som ser ut som ren æresskjelling. Det kan jo ikke være nødvendig, men det er lett å forstå at folk er forbannet. Og fortvilet.

Hovedpoenget for de fleste som klager er at dette er en ekstrem økning, helt i motstrid med det som Regjeringen la til rette for da de senket makstaksten for eiendomsskatt fra syv promille til fem promille. Hovedpoenget til Kåss er at vedtaket som førte til den voldsomme økningen i Porsgrunn var enstemmig. Altså både Høyre, Frp og alle andre var med på å stemme for det, sammen med styrende Arbeiderpartiet.

Begge deler er litt sant og litt misvisende.

For det første er Regjeringens vedtak om å sette ned høyeste skattepromille et litt tullete vedtak så lenge de ikke styrket den kommunale økonomien tilsvarende. Kommunene har den driften de har og må enten legge ned noe, eller justere grunnlaget for de fem promillene. Hvilket det er fullt mulig å gjøre. Det man da gjør er å retaksere eiendommens verdi. Noen steder endret man også bunnfradraget (som i Oslo der bunnfradraget gikk ned fra 4.6 millioner til fire millioner). Regjeringen kan neppe være overrasket over at kommunene måtte sikre egne inntekter, når Regjeringen tvang dem til å ta bort deler av eiendomsskatten.

Regjeringen sørger for, på papiret, en lavere eiendomsskatt. Konsekvensen har mange steder, som for svært mange i Porsgrunn, blitt høyere eiendomsskatt. For øvrig er det noen kommuner som bruker formuesverdi fra Skatteetaten og noen bruker lokal taksering. Jeg tror også mye av den, vel berettigede, misnøyen, kommer fra at ting ikke er rettferdig. Og dårlig opplyst i tillegg.

Om folk som har boliger av samme verdi, opplever at takstgrunnlaget er svært forskjellig, og det igjen fører til helt ulik eiendomsskatt, så er det urimelig. Og om man har sett forskjellene i prisfastsettelse, i ulike program på TV, der det noen ganger kan skille 50 prosent på hva det ene teamet med meglere antyder, i forhold til det andre teamet, så er det opplagt at her blir det mye rart.

I Norge, tallene er fra 2016, hadde 365 av landets 428 kommuner, den gangen, eiendomsskatt. Men det er altså slik at man kan endre grunnlaget for beregning av eiendomsskatt i alle kommunene som bruker Skatteetatens markedsverdier. Da sender du bare endringsmelding. Om den lokale takseringen oppleves feil – kan du også klage på dette. Det bør åpenbart mange i Porsgrunn gjøre, om jeg skal tro alt jeg har lest folk forteller om disse endringene.

Hovedproblemet i Porsgrunn er forresten sammensatt. For det første så informerte ikke kommunen godt nok. For det andre er økningen for mange blitt altfor voldsom. Det bør ordfører Robin Kåss ta ansvar for.

Det er altså slik at om deler av inntektsgrunnlaget for en kommune forsvinner, så forsvinner også deler av tilbudet. Slike er kommunal drift organisert. Det bør både Regjeringen og det lokale bystyret ta ansvar for. Forresten har ordføreren selv fått en økning av eiendomsskatten.

Så vidt jeg forstår er den økt fra kroner 9636 i året til kroner 11728. En økning på 21.7 prosent.

Og selv om man er ordfører, så må regningene betales. Da får han i det minste smake litt på hva andre føler. Og det er vel ikke helt urimelig å antyde at det er til pass for ham.