Gå til sidens hovedinnhold

– Ordfører og ordfører imponerte som solister

Artikkelen er over 1 år gammel

Folk er mer enn én ting. Jeg blir stadig påminnet dette. Folk er mer enn én ting.

I går kveld møtte jeg det mektigste politiske paret i Telemark (og Vestfold). Ordfører – på permisjon – Hedda Foss Five i Skien og hennes mann, avtroppende fylkesordfører og påtroppende fylkesvaraordfører, Sven Tore Løkslid, sang i kirken på Gulset. De sang godt. Det er hyggelig å møte folk som man kanskje kjenner fra en annen side, på en slik måte. Man ser at folk er mer enn én ting. I går var de et vakkert par og småbarnsforeldre, ikke maktbevisste yrkespolitikere.

På en fest jeg var på for ikke lenge siden møtte jeg en kar som jeg har diskutert mye med. På nett. Noen av diskusjonene har havnet ut i krangel. Jeg har stor respekt for mye av det han står for, men av en eller annen grunn klarer vi alltid å havne i litt opphetet diskusjon, når vi er skriftlig. Hvem som har skylden har jeg lurt mye på, men jeg er i alle fall ikke skyldfri. Men i hyggelig lag var kjemien motsatt. Vi diskuterte flere interessante temaer, der vi antakelig ikke er helt enige. Men det var helt uproblematisk å ta tak i sakene uansett.

Folk er mer enn en ting og jeg satte stor pris på å snakke med ham.

Forrige uke hadde jeg møte med ledelsen i Seljord kommune. Det handlet naturligvis om saken knyttet til julemat og tradisjonsmat. Rådmann, ordfører, varaordfører og rektor på skolen var til stede. Selv om vi er helt enige om noe og forholdsvis uenige om annet, var det et godt møte. Vi tok oss god tid og snakket gjennom den ganske massive dekningen som gikk landet rundt, om praksisen på skolen i Seljord.

Og det var slett ikke vanskelig å forstå deres syn, selv om TAs var litt annerledes. Og det var fint å snakke med dem, ansikt til ansikt.

Folk er mer enn én ting og jeg er overbevist om at vi vil ha et godt samarbeid med Seljord også framover.

I forrige uke ringte jeg en kamerat som tidvis har beveget seg på feil side av loven. Jeg har kjent ham i mange år og synes det var svært beklagelig at han havnet «utpå». Men han har sonet sin straff og så vidt meg bekjent har han holdt seg på «matta» lenge nå.

Det var fint å snakke med ham. Han var munter, vennlig og slo til med et par selvironiske betraktninger. Man kan ikke legge folk for hat, selv om de går på en smell og noe dumt. De færreste av oss går feilfrie gjennom livet og folk er mer enn én ting.

Jeg mener man verken skal bagatellisere kriminalitet eller godta ulovligheter for å beholde vennskap.

Men man bør heller ikke vandre gjennom livet og ikke ha rom for at en venn er en venn, selv om han eller hun (hen altså – endelig fikk jeg brukt det ordet) har gjort en liten eller stor feil.

Jeg hører av og til om folk som ikke har snakket med sine søsken på mange år på grunn av uenighet. Jeg hører om folk som ikke vil ha noe med moren eller faren sin å gjøre av lignende årsaker. Noen ganger er det fullt forståelig, men ofte finnes det en mulighet gjennom å strekke ut en hånd, gjennom å prøve å finne en felles plattform for å kunne nærme seg hverandre. Om ikke julen kan brukes til så mye annet, så bør den i alle fall kunne brukes til dette.

Eller som Hedda Foss Five, Sven Tore Løkslid og en full Gulset kirke i går kveld sang:

Verden var aldri helt forlatt

En stjerne skinner i natt

Ha en god uke – før julehøytiden er i full gang. Og ta deg tid – til å ha litt tid.