Gå til sidens hovedinnhold

Ønsket nye studenter velkommen - ble overrasket med tildeling av gjev pris

MIDT-TELEMARK: Å ønske velkommen til friluftslivsstudentene på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø ble en noe annerledes opplevelse enn hva Bjørn Tordsson hadde sett for seg.

Bjørn Tordsson sin karriere innen friluftslivsformidling strekker seg over flere tiår. Fra 1988 underviste han på friluftslivsstudiene i Bø og han har deltatt i flere forskingsprosjekter om friluftsliv i de nordiske landene. Tordsson har skrevet flere bøker og artikler i tidsskrifter i Norden, og hans doktorgradsavhandling belyser norsk friluftslivstradisjon i et historisk-sosiologisk perspektiv.

Da han på onsdag, 18. august, trodde han skulle ønske nye friluftslivsstudenter velkommen til studiestart ble han overrasket med tildelingen av Den norsk friluftslivsprisen for 2021 – Norges høyeste utmerkelse innen friluftsliv.

– Er det mulig? spurte en overrasket Tordsson.

Hederspris

I år ble prisen delt ut som en hederspris. Det gjøres bare unntaksvis, når mottakeren har satt tydelige nasjonale spor etter seg.

– Kjære Bjørn. Det er en ære å dele ut Den norske friluftslivsprisen til deg på vegne av juryen. Du innfrir i aller høyeste grad det som gjelder for denne prisen, sa Kjell Haugen fra Friluftsliv for alle da han overrakte prisen til Tordsson.

Han ferdes sporløst i naturen, mens hans virke for friluftslivet har satt tydelige, nasjonale spor etter seg, står det i juryens begrunnelse.

Det var kollegaer og tidligere studenter som nominerte Bjørn Tordsson til denne prisen. Han har forelest på de fleste steder som har friluftsliv på sin agenda, og er kjent for sin særegne formidlingsevne der poesien har en sentral plass.

– Tusen takk for denne prisen. Jeg er beæret, sa Tordsson da han mottok kniven som er den foreløpige prisen. Den offisielle prisen overrekkes 3. september på Toten.

Forfatter og veileder

Gjennom mange tiår har Tordsson vært med på å forme og utvikle det norske friluftslivet som veileder, foredragsholder og forfatter. Bygging av tradisjonsbåter har også vært en stor lidenskap, og noe han fortsatt lærer bort til ivrige elever.

– Jeg bor ikke så langt borti her, og for noen år siden så begynte vi å bygge båter. I høst skal vi i gang med en ny runde, og dere er hjertelig velkommen. Det har betydd mye for oss å få besøk av dere, sa Tordsson.

Tordsson har et omfattende forfatterskap innenfor området friluftsliv fra de første utgivelsene av «Ute» og «Mer Ute» som kom på 1980 tallet. I sitt forfatterskap er det de dype, eksistensielle spørsmål Tordsson har berørt.