– Det har vært en trend gjennom mange år, og vi ønsker mer enn gjerne flere jenter som deltar i sykkelritt generelt og også i vårt eget Telemark Tours. Årsaken til at det er få jenter, er nok sammensatt, sier rittleder Harald Tiedemann Hansen til TA, før han legger til:

– Det som er gledelig er at det er flere jenter med på trimløpet over 40 kilometer.

Av totalt 204 startende i årets Telemark Tours var kun 21 jenter, hvorav ti av dem stilte på trimdistansen.

Nest raskest

Skienskvinnen Janne Kittilsen, som var nest raskeste jente på rittet over 90 kilometer, storkoser seg med sykkelritt som Telemark Tours.

– Det er helt topp å delta på dette. I tillegg var det strålende vær og forhold, så stort bedre kan det ikke bli, sier skienskvinnen med et stort smil.

47-åringen konkurrerer for Skagerrak Sportsklubb, og da hovedsakelig i triatlon. Telemark Tours tok hun som en del av treninga, før hun skulle ut på en lengre løpetur dagen derpå. Senere i sommer venter hovedmålet Norseman i august.

– Hvorfor tror du det er så få jenter med i sykkelritt?

– Det er ikke så godt å si, men de må stole på seg selv og tro at de kan klare det. Jeg stiller alene til start, og finner alltid noen å sykle med, og jeg vet at det alltid er noen kjente med, svarer hun og kommer med følgende tips:

– Det kan være et godt tips å starte med spinning, og utvide treningen derfra og etter hvert delta på K-ritt. Det er et veldig godt miljø, og selv om vi er få jenter blir vi godt tatt vare på her.

Godt løp

Kittilsen syklet inn til tiden 3:05:38, noe som sendte henne inn på 43. plass totalt over de 90 som gjennomførte distansen og nest raskeste kvinne over 90 kilometer.

– Det var et godt løp for min del. Jeg kom inn i en god gruppe, og vi hjalp hverandre fram, forklarer den spreke 47-åringen.

Den korteste løypa over 90 kilometer under Telemark Tours lørdag hadde start på Stevneplassen. Deretter gikk løpet videre rundt Norsjø via Ulefoss og Gvarv, før de syklet over Valebø og tilbake til målgang ved Århus gård utenfor Skien sentrum.

Raskest var Torbjørn Bergstå, Holmestrand SK som vant med tiden 2:39:09. Han vant spurten foran Geir Helge Jacobsen, Glåmdal SK. Sekundet bak fulgte telemarkingene Ole Jørgen Kjørholt, GSK, Torolf Eid, Skarphedin og Jørn A. Johnsen, GSK.

Evigunge Jørn imponerte igjen

Den lengste distansen over 163 kilometer, som gikk fra Skien videre til Drangedal, Lunde, Bø og Gvarv, før turen gikk over Valebø og tilbake til Stevneplassen, ble vunnet av Anders Bjørgeengen, Kjekkas IF på tiden 4:18:21, kun to sekunder bak fjorårets vinnertid. Han sykler i klasse M30-39, og spurtslo Morten Storesund, Sandnes Sykleklubb. Linda Lønmo, Eiker CK var raskeste kvinne som gjennomførte den lange distansen, og kom inn til 5:39:43.

Den som imponerte mest på den lengste løypa i år igjen var utvilsomt evigunge Jørn Fjeldavlie. Den 59-årige GSK-rytteren, som fyller 60 år senere i år, syklet inn til råsterke 4:20:46, sju minutter raskeste enn egen tid i fjor. Etter at han spurtvant mot Simen Andvik fra Porsgrunn endte han på en råsterk 3. plass totalt.

– Jeg er veldig godt fornøyd med rittet i dag. Det gikk veldig fint, og det er viktig med progresjon i det man gjør når man bruker så mye tid på dette, sier Fjedavlie til TA.

Superveteranen trener jevnlig med Jonas Abrahamsen og Syver Wærstad.

– Når de spør, sier jeg ikke nei, smiler han, som setter stor pris på å trene med de unge og gode rytterne.

– Når man er så gammel som jeg har blitt, er det helt topp å kunne få trene med de yngre. Det gir mye.

Lørdagens imponerende ritt var en ny bekreftelse på at formen er knallgod. For et par uker siden endte han på andre plass i VM-kvalifisering i Luxembourg, og er dermed kvalifisert til VM for veteraner i Italia i september.

– Det blir veldig gøy, og er noe å se fram mot, sier Fjeldavlie, som senere i juni deltar i Trondheim – Oslo.

Drøye 200

Telemark Tours var endelig tilbake i kjente rammer etter koronaen, noe drøye 200 syklister satte pris på.

– Antallet totalt er vi ikke fornøyd med, men vi må innarbeide slike ritt igjen. Flere turritt har blitt avlyst denne våren, så det må jobbes med. I tillegg var det pinse, som kanskje hindret noen, sier Harald Tiedemann Hansen.

I toppåret 2014 hadde Telemark Tours, den gang det svært populære rittet gikk fra Bø til Skien, hele 1500 deltakere, selv om mange av dem kom fra Nederland. Sist gang det ble arrangert tre distanser, i 2019, var det rundt 800 ryttere. Nå kom det altså drøye 200.

– Vi har en jobb å gjøre. For et par uker siden vurderte vi å avlyse, men etter det, og spesielt den siste uka, ble det ganske mange påmeldte, sier Tiedemann Hansen.

Under følger bilder av noen av deltakerne i Telemark Tours lørdag.