Gå til sidens hovedinnhold

Omstridt flagg vaiet på countryfestivalen

Artikkelen er over 5 år gammel

SELJORD: Journalistens søken på hvorfor sørstatsflagget ble brukt under countryfestivalen endte med trussel om bank. Daglig leder av countryfestivalen, Egil H. Moen forteller at de følger utviklingen, og at problemstillingen er mer aktuell nå enn tidligere.

Etter kirkemassakren i Charleston, USA, for en drøy måned siden var det slutten for det amerikanske sørstatsflagget. Det ble offisielt fjernet, fordi mange mener det symboliserer rasisme, hvit overlegenhet og undertrykkelse.

I sommer har flagget hengt flere steder på campen i Seljord, både under Seljord- og countryfestivalen.

– Ja, ja, ja, mange sier det er rasistisk. Skal vi fjerne det bare fordi mange ble drept i den kirka? sier en mannlig festivalgjenger til TA.

Et par som hadde hengt flagget over campingvognen sin forteller at de er klar over hva mange mener det står for, men nekter å fortelle hva de selv mener det betyr.

– Hvis du ikke fjerner deg herfra med en eneste gang skal jeg banke deg, truer jenta.

Del av countrykulturen?

Mange forsvarer flagget ved å si at det er en del av countrykulturen, men også countrystjernen Doug Seegers var overrasket av at flagget vaiet flere steder på campen.

– Hva er greia med at folk har sørstatsflagget her? Vet de ikke hva det betyr? spør Seegers.

Flere boder solgte flagget og andre gjenstander med motivet på. Beatrice Hedman sto som selger i en av bodene, og forteller at motivet av flagget er veldig populært. Hun tror at ikke alle vet hva det står for, men sier at de også har fått klager fra folk.

– Noen har kommet bort til oss og fortalt at vi ikke burde selge det fordi de forbinder flagget med Ku Klux Klan.

Hedman sier videre at de fleste forbinder flagget med countrykulturen, og når de ser andre har det så vil de ha det selv. Likevel vil de nå ta en vurdering om de skal slutte å selge det.

– Om det slik at mange kopler det med rasisme så vil vi ikke selge det lenger. Da spiller det ingen rolle om det er populært.

– Ikke samme betydning

Daglig leder av festivalene, Egil H. Moen forteller at det er en del av countrykulturen og tror ikke mange er klar over hva flagget betyr.

– Jeg tror at det er mange som ikke er klar over hva det betyr. Det er en del av kulturen. Problemstillingen har ikke vært aktuell tidligere, det har vært mer aktuelt nå etter de forbød det i USA. Men som sagt, det er nok mer en del av kulturen enn noe annet, jeg tror ikke det har den samme betydningen her.

Ifølge han har de ikke fått noen tilbakemeldinger på bruken av flagget, men om det blir et problem vil de ta forholdsregler.

– Vi har ikke diskutert om vi skal forby flagget. Vi følger utviklingen, så ser vi hvilken symbolverdi det får. Hvis det blir et problem tar vi forholdsregler til neste års festival, sier Moen.