- Om vi vil ha et levende sentrum i morgen, må vi handle der i dag

Av
DEL

Meninger

Det trengs kraftig lut til om vi skal gjenbygge sentrumslivet. Heldigvis finnes det håp. Stort sett alle verdens byer er tomme om dagen, ikke bare Skien. Det er byen du kjøper når du handler i byens butikker. Og vi elsker å kjøpe i Skien. Men nå, oppi all koronaen, er det veldig fristende å bruke denne situasjonen som et eksempel for å illustrere et poeng.

Hva er det beste med Skien? For min del tror jeg svaret er at Skien er verdens største småby. At det alltid finnes noe nytt å oppdage i et ganske lite sentrum. Om du spør skiensfolket, tror jeg så godt som alle vil svare det samme; sentrum har noen unike kvaliteter vi må ta vare på. Den levende byen er det som gjør Skien til Skien. Folket elsker Skien og gjør alt for å bevare byen.

Dette sier vi høyt, mens vi handler på Zalando, Amazon og får mat levert hjem fra Adams matkasse. Da investerer du i tomme gater, tomme butikklokaler og arbeidsledige naboer. Du gjør kun noen av verdens rikeste menn enda rikere og din egen by enda fattigere. Men, hva gjør en bytur egentlig med oss? Vi møter mennesker vi ikke kjenner, du møter dem i butikker, kafeer og restauranter. Folk som er trivelige, hyggelige og hjelpsomme. Vennlige. Når du reiser hjem fra den byturen, har du fått deg en sosial erfaring som gjør at du nettopp kan tenke slik, at folk flest er trivelige, hyggelige og hjelpsomme. Vennlige.

Men, hvis du skal begrense dine sosiale erfaringer til å bare inkludere mennesker du kjenner fra før og ellers forholde deg til «folk flest» slik du får inntrykk av at de er gjennom medier og kommentarfelt, er jeg redd du kan begynne å tvile på om folk flest egentlig er trivelige, hyggelige og hjelpsomme. Kan det være bra for vår mentale helse? Folk som jobber i butikker og restauranter og ellers er på jobb for folkehelsen. Du trenger dem like mye som de trenger deg.

Når skal vi åpne samfunnet igjen, det er hovedtemaet på folks lepper. Men hva om det ikke blir så mye å åpne opp igjen? De minste butikkene og kafeene, de som ikke er en del av en stor kjede, er typisk de som har minst muskler til å stå gjennom denne krisen. Dersom vi skal redde sentrum, med barer, konsertscener, butikker og opplevelser, må det kraftigere lut til.

Skien kommune og næringsfondet sponset nettopp en halv formue for å få opp lokale nettbutikker i rekordfart. 41 butikker, midt i hjertet av byen, bidrar godt på omsetningen. Dette fyller ikke gatene eller lokalene i byen, men er på bekostning av utenlandske nettbutikker. Dette gleder skienshjertet.

17. mai er delvis avlyst med sitt barne- og borgertog. Alt av kulturarrangementer er lagt på is. MEN, byen er der. Butikkene er åpne, det samme er spisesteder, hoteller og andre servicesteder.

Gatene i Skien er ubehagelig tomme nå om dagen, vi savner enda mer liv spesielt nå som påsken er over og det våres. Det finnes sikkert flere offentlige kontorer som kunne holdt til på gateplan med en åpen dør rett inn. Kafeene er åpne, frisørsalongene åpner snart, klesbutikkene venter på deg og vi savner bevegelse i byen. Men, ikke til enhver pris, husk å opprettholde smittevernreglene med god avstand til andre og god hånd- og hostehygiene


Om vi vil ha et levende sentrum i morgen, må vi handle der i dag. Ta vare på byen din.

Artikkeltags