SVs Erik Solheim er på valgkampturné og sammen med partifellen og miljøpolititiske talskvinne Inga Marte Thorkildsen. De satte kursen til Bamble for å se Pål Bugge og veterinær Siri Martinsen fra fuglevaskeriet i Langesund slippe ut en behandlet knoppsvane i den oljefri Trosbyfjorden.

MÅTTE AVLIVE

Mens statsråden, hans følge og pressen ventet på knoppsvanen, ble det i sjøkanten funnet en svært skadet og oljebefengt ærfugl.

Da fikk Erik Solheim med selvsyn se de lidelsen den magre og utmattede ærfuglen var utsatt for etter angrep fra blant annet måker eller kråker.

- Denne er for sterkt skadet med åpent sår i nakken etter angrep, så den må avlives umiddelbart sa ornitologen Pål Bugge. Viltnemndas representant Svein Kjennrud var enig og gjorde umiddelbart slutt på ærens lidelser.

AV KJÆRLIGHET

Så var det duket for det store slippet av reddet og vasket fugl. Det ble med en knoppsvane som kom i blitsregnet da buret ble åpnet.

Frøydis som fuglevaskerne kalte henne, ville ikke forlate det trygge buret. Men til slutt ble hun tømt ut. Og i frihet strakte hun på seg, gikk ut i sjøen og svømte vekk.

Da mente Erik Solheim som ventet spent på den noe ubesluttsomme fjærkledde damen, at Siv var et mer passende navn i disse valgkamptider uten at han ga svanen et etternavn.

- Dette viser at det er mulig å redde oljeskadet fugl. Vi har satset én million kroner på dette forsøket og vi skal trekke lærdom av det.

- Jeg mener at vi skal gjøre dette av kjærlighet og respekt for naturen og ha det som vår leveregel, sa Solheim.

VIL OVERLEVE

Pål Bugge sier til TA at det er 160 fugler under behandling ved stasjonen i Langesund. Flere oljebefengte fugler vil komme og mange blir avlivet på grunn av at de er så mye skadet at det ikke er håp.

- Men de vi klarer å redde er viktig. Vi undersøker de som kommer inn og de fleste er underernærte og utmagrede og mangler veske. Når vi har behandlet dem akutt og vasket dem vil de etter et par uker kvikner de til.

- Vi skriver dem ikke ut før de har riktige blodverdier og vekt. Da er de klar til å slippes og de aller fleste av disse overlever, sier Pål Bugge, som forteller at det i dag skal foretas en omfattende telling og registrering av sjøfugl langs Telemarkskysten.

MÅ PLUKKE DØD FUGL

Svein Kjennerud er medlem av viltnemnda og engasjert av Fylkesmannens miljøvernavdeling til å lete etter oljeskadd fugl.

- Vi får mange meldinger av skadet fugl, men nå er de fleste så skadet og svake et de dør før vi får den inn til stasjonen i Langesund. Derfor er jeg uenig i forbudet om å skyte oljeskadet fugl som er svake, for de blir liggende i påvente av henting og prines før de dør.

- Jeg regner med at vi i hele høst kommer til å plukke død fugl, sier Kjennerud som bor innerst i Trosbyfjorden.

LES OGSÅ: Overrasket av politikerutspill

Flølo: - Skal ikke vaske fugler

LES OGSÅ: - Må avlyse sjøfugljakt