Gå til sidens hovedinnhold

«Gullgåsa» reddet fra oljedøden

Artikkelen er over 12 år gammel

Her blir grågåsa fra Mølen reddet fra oljedøden, som den første fuglen i Norges mest omfattende redningsaksjon for fugl.

Tiden jobbet for den skadede fuglen som har fått navnet «Gullgåsa».

Søndag beordret Direktoratet for Naturforvaltning (DN) full stopp i avskytingen av oljeskadet fugl, for å forsøke og redde flest mulig gjennom vasking.

KAN OVERLEVE

Innsauset i olje på kroppen og i munn, ble «Gullgåsa» plukket opp av Viltnemda i Vestfold, og fraktet til vaskingsmottaket i Langesund som den første pasienten. Turen tok på, og fuglen var sterkt nedkjølt da den kom fram. Men Kari Lutro som er en landets ytterst få fugleveterinærer, tror «Gullgåsa» vil overleve.

- Hun er kjempekald og trenger væske, men det er gode sjanser for at hun vil overleve, sier Lutro til TA.

FØRSTE REDNINGSAKSJON

Vaskingsmottaket i Langesund er den første redningsaksjonen statlige myndigheter har satt i gang i Norge. Miljøvernorganisasjonene har vasket fugl etter oljekatastrofer tidligere, men aldri før har statlige myndigheter beordret en redningsaksjon for fugl. Miljøvernminister Erik Solheim skal selv ha gitt DN klar beskjed om å sette i gang vasking, etter sitt besøk i Langesund lørdag.

KAN REDDES

WWF, Naturvernforbundet og Norges Ornitologisk Forening (NOF) har fått ansvaret for vaskingsmottaket på Havneterminalen i Langesund. De mener det er på tide at oljenasjonen Norge bruker ressurser på å redde fugl etter oljekatastrofer. Allerede lørdag morgen sto Naturvernforbundet klare med utstyr og ekspertise til fuglevasking på Skjerkøya, men fikk ikke lov av DN til å sette i gang. Først etter Solheims besøk lørdag, kom tillatelsen fra DN natt til søndag.

- Hittil har det i Norge vært en oppfatning at oljeskadd fugl dør, mens det internasjonalt er en selvfølge at man renser dem. Med de store ressursene som er tilknyttet olje i Norge, kan vi ikke gi blanke i fuglelivet. Vi må ta oss bryet og prøve å redde dem, selv om det er dyrt, sier Rasmus Hansson i WWF.

HENTET INN EKSPERTISE

Tre eksperter er blant annet hentet inn fra Belgia og Tyskland, for å vurdere hvilke fugler som vil overleve gjennom vasking. Viltnemda som fram til nå har hatt ansvaret for å skyte fugl, skal i stedet ut og hente inn oljeskadet fugl som kan reddes.

Også publikum som kommer over fugl tilgriset av olje, kan levere dem til mottaket på Havneterminalen.

VÆRE VARSOMME

Men folk må være varsomme, dersom de henter inn fugl, sier Rasmus Hansson i WWF.

- Det beste er om folk melder fra til Viltnemda som har det rette utstyret for å fange inn fugl. Hvis man kommer over en fugl som er skadet, kan man legge den i en eske med et håndkle eller laken, men det er viktig å ikke jage etter fugl, slik at de blir stresset, sier Hansson.

Fuglene som kommer til mottaket, må først roes ned og stabiliseres med væske. De vaskes så i mange vann for å bli renset for olje. Etter det må de bygge opp fjærdrakten med det nødvendige fettlaget. Hansson regner med at fuglene som blir reddet, må være på mottaket i 1-2 uker.

- Før de kan settes ut, må det ryddes opp, slik at de ikke havner i oljen på nytt, sier han.