- Det lukter ikke godt her

PÅ BEFARING: Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen og miløvernminister Erik Solheim var i går på befaring i Krogshavn for å se på skadene etter det store oljeutslippet.

PÅ BEFARING: Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen og miløvernminister Erik Solheim var i går på befaring i Krogshavn for å se på skadene etter det store oljeutslippet. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Både miljøvernminister Erik Solheim og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen var forferdet over det enorme oljesølet i Langesund.

DEL

Begge statsrådene var lørdag på befaring i Krogshavn for å se på utslippet etter skipsforliset utenfor Langesund. De snakket også med lokale myndigheter.

- Det lukter ikke godt her, kommenterte Pedersen, på vei ut til Krogshavn mens diesellukta rev i nesa.

Framme ved en gangbru mellom to svaberg bøyde statsrådene seg ned og tok opp deler av olje som ligger som tykk grøt innerst i fjæresteinene.

- Dette er et skikkelig griseri, det er sånt vi ikke vil se, sier Solheim.

- Det er noen av Oslofjordens fineste sjøområder og naturperler som er blitt tilgriset, sier han.

EKSTREMVÆR

Solheim mener et skipsforlis som dette utenfor Langesund er noe vi kan frykte flere av som følge av klimaendringene med mer ekstremvær.

- Høststorm i juli er ikke vanlig. Men vi kommer til få flere av dem og enda mer ekstremvær. Da er det viktig å forebygge slike ulykker med blant annet å skjerpe beredskapen, mener Solheim.

Han viser til at det er innført et totalforbud mot tungolje i Nordsjøen fra 2115.

- Her har Norge vært en pådriver for å til dette forbudet, og globalt vil det komme et forbud mot tungolje i 2020. Lettolje er bedre fordi den fordamper raskere, og skader ikke sjøfuglene på samme måte som tungolje, framholder statsråden.

RESSURSER

Solheim sier det ikke skal stå på penger i forhold til å rydde opp i skadene.

Både havnedirektør Finn Flogstad og Bamble-ordfører Jon Pieter Flølo understreket at målet var å reparere skadene og tilbakeføre områdene som de var.

- Jeg er beroliget når jeg hører lokale myndigheter sier at de skal få tilbake dette området like fint som det var før denne katastrofen. En må ligge lista høyt, og det tror jeg også vi klarer i samarbeid med lokalbefolkningen, lokale myndigheter og frivillig innsats, sier Solheim.

VIL GI PENGER

- Det skal ikke stå på penger. Regjeringen vil bidra med midler for å renske skjærgården og kystområdene. Men her går jeg ut fra forsikringen til rederiet også må betale en del av utgiftene, sier Solheim.

Helga Pedersen mener oljevernberedskapen langs kysten er tilfredsstillende.

- Vi kan aldri gardere oss mot slike ulykker. Men vi har løftet beredskapen ved å skaffe enda mer utstyr for å rydde opp i slike katastrofer, sier Pedersen.

DEPOTER I NÆRHETEN

Hun peker på at Kystverkets depoter for utstyr til å rydde opp ligger i Horten, Kragerø og Kristiansand.

- De lokale hjelpemannskapene har ikke klaget på at det har manglet lenser eller annet renseutstyr, påpeker Pedersen.

Hun sier oppgraderingen av Kystverket har begynt, og myndighetene vil nå vri fokuset fra havområdene og til de indre kystområdene.

Artikkeltags