Gå til sidens hovedinnhold

Ølhumor - og andre pussigheter

Artikkelen er over 1 år gammel

Ølhumor skal man ikke spøke med. Da kan et eller annet tilsyn komme og ta deg. Mer om det litt senere.

Da var endelig fredagen her igjen. Den nydelige dagen. Den velsignede stunden. Det er, på det nærmeste, helg og dagen smiler til oss fra stadig lysere morgener. Et par timer mer lys har det allerede blitt siden solverv.

Ikke bare den siste fredagen i januar 2020, det er pinadø den siste dagen også. Det som i tidligere tider var den grusomme selvangivelsesdagen. Jeg er så glad for at det ikke er slik lengre, for den påførte plagen med å sitte med selvangivelsen, opp mot klokkens ubønnhørlige marsj mot midnatt, 31. januar, kan jeg nesten ikke overdrive. Det var pyton. Og å stå i bilkø, det skjedde både i Bergen og siden i Skien, for å putte elendigheten i skatteetatens postkasse, var absolutt av de verste tingene jeg gjorde. Jeg ville før ha etablert en fast hobby der jeg gikk rundt og plukket opp andre menneskers hundedrit (kan man si det?) på gang- og sykkelstier enn å få gjeninnført selvangivelsen, slik den var før.

Bildeserie

Ølhumor

Men i dag er det fredag – uten plikt til å angi seg selv. Så vi er i alle fall kommet noe videre i dette landet. Men tidene endrer seg og det som var nødvendig og ok før, er kanskje ikke det lengre.I dag er det blant annet dødsdagen til Evert Taube, den kjente svenske visesangeren. Han var elsket i hele Norden. Det var i 1976 han trakk sitt siste sukk. Men tenk at han ble så kjent som han ble, blant annet av å synge om prostituerte. I «Flickan i Havana» synger han:

Sjömannen är inne

Flickan på hans knä

Vill du bli mitt hjärtas kung?

Har du pengar i din pung?

Jag är vacker, du är ung

Sjung av hjärtat, sjung

Det skulle ha vært i dag, så hadde vel han kommet i fengesel, både Evert og sjømannen. Men slik skrev og sang den godeste svensken på 1920-tallet. Melodien er forresten, paradoksalt nok, fra en gammel religiøs sang som het «Är du glad, av hjärtat nöjd» og akkurat linjen: «sjung av hjärtat, sjung» - er lånt fra den religiøse sangen.

Siden det er en så fin fredag så tenkte jeg altså å belyse temaet ølvitser. (Sa han, mens han la ansiktet i alvorlige folder og prøvde å se vitenskapelig ut).

Det finnes utrolig mange ølvitser. Noen er til og med gode. Ofte dukker de opp på t-skjorter som menn med mer og mindre stolte ølvommer bærer. Men de kommer også andre steder. Utenfor ytterdøren til en nabo står det på matten: «Velkommen» med store bokstaver, slik det gjerne står på slike matter. Og under står det godt lesbart «Hvis du har med deg øl». Jeg kjenner ikke naboen så godt, men han lyver neppe.

Ofte er ølvitser utformet som et reklameslagord. Som det bildet som henger på en del puber og kan formidle: «Beer. Everybody needs a hobby». Jeg har også sett et bilde av, hva skal man si, en ikke superattraktiv mann og teksten under: «Beer – helping ugly people have sex since 1862». Men nå tør jeg ikke skrive mer om øl. Da kommer nok fråholdsrørsla og fillerister meg igjen.

Vi får heller gå inn for landing. Helgen er her med alle sine muligheter. Fredagen erklæres for öppnad og min oppfordring er: «sjung av hjärtat, sjung». Lys over landet!