Olaug Bollestad: – Det er viktig å møte fruktprodusentene

BESØKTE FRUKTBYGDA: Olaug Bollestad besøkte flere fruktbønder og fruktlaget da hun var i Midt-Telemark.

BESØKTE FRUKTBYGDA: Olaug Bollestad besøkte flere fruktbønder og fruktlaget da hun var i Midt-Telemark. Foto:

MIDT-TELEMARK: Tirsdag 8. september besøkte landbruks- og matminister Olaug Bollestad fruktbygda Gvarv for å møte fruktprodusentene.

DEL

På sitt besøk i Midt-Telemark var Olaug Bollestad innom både Telefrukt AS, Sagaplant og fruktbøndene Jarl Olav Rugtveit og Ingeborg Lindheim. Bollestad forteller at det er flere grunner til at det er viktig å møte fruktprodusentene.

– Vi har ikke nok fruktproduksjon i landet vårt. Det gjør at vi som kunder må være flinke til å kjøpe norsk frukt. Vi må bruke den norskproduserte maten i sesonger for vi har en kort vekstsesong. Og så må vi passe på at vi også klarer å utvikle utstyr som gjør at det blir både enklere å plukke frukta sånn at du bevarer kvaliteten, forteller Bollestad.

For alle fruktbøndene er det også viktig å ha et sted å levere frukta. I Midt-Telemark er det både fruktlager og presserier, et samarbeid som imponerer Bollestad.

– Jeg tror at hvis vi skal lykkes med å lage et bærende landbruk over hele landet er det samarbeidet som er viktig. Vi må ha kontakt med produsentene, altså gårdbrukeren, vi må ha teknologi, vi må ha pakkerier, vi må ha folk som lager cider, syltetøy, jus og alt av en kvalitet så folk vil kjøpe det, sier Bollestad.

HØSTEMASKIN: Bollestad testet den nye høstemaskinen som skal sørge for at færre epler blir ødelagt.

HØSTEMASKIN: Bollestad testet den nye høstemaskinen som skal sørge for at færre epler blir ødelagt. Foto:

Ny teknologi

Eplene som dyrkes i Norge er veldig sensitive, og Rugtveit forteller at de har opplevd at maskinene ødelegger altfor mange epler. Det har resultert i satsing på en helt ny maskin.

– Det er her Fimex kommer inn. Vi er i veldig tett dialog med produsentene av maskinene for å utvikle de, og her har det skjedd mye, forteller Rugtveit.

GAVE FRA MIDT-TELEMARK KOMMUNE: Ordfører Siri Blichfeldt Dyrland overrakte en gave fra Midt-Telemark kommune til Olaug Bollestad.

GAVE FRA MIDT-TELEMARK KOMMUNE: Ordfører Siri Blichfeldt Dyrland overrakte en gave fra Midt-Telemark kommune til Olaug Bollestad. Foto:

OVERREKER GAVE: Gry Annette Rugtveit, Jarl Olav Rugtveit og Espen Thommasen overrakte en gave til Olaug Bollestad.

OVERREKER GAVE: Gry Annette Rugtveit, Jarl Olav Rugtveit og Espen Thommasen overrakte en gave til Olaug Bollestad. Foto:

Artikkeltags