Vi blir rundlurt av ID-tyver

TYVERI: Over 200 000 nordmenn sier de har fått frastjålet sin identitet. Foto: Frende Forsikring/ANB

TYVERI: Over 200 000 nordmenn sier de har fått frastjålet sin identitet. Foto: Frende Forsikring/ANB

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Over 200 000 nordmenn sier de har blitt frastjålet sin identitet.

DEL

En 28 åring står nå tiltalt for å ha skaffet seg falske lån, nesten 80 mobilabonnementer, smykker, hvitevarer og andre verdier for over en million kroner ved å misbruke identiteten til 23 andre personer.

– Vi registrerer en liten nedgang i antall ID-tyverier, men sakene er stadig økende i omfang. Det sier Christian Meyer, som er prosjektleder for ID-tyveriprosjektet i regi av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Deres statistikker viser at hver 33. nordmann ble utsatt for ID-tyveri i 2014.

– Nordmenn opplever alt fra litt ubehag til tap av større pengebeløp, opplyser Meyer.

20 000 NORSKE PASS

– ID-tyveri blir ofte kalt det usynlige tyveriet, fordi alt skjer i det stille, og du har få muligheter til å hindre det selv, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonsansvarlig i Frende forsikring.

Før jul ble en 30 år gammel mann dømt til tre års fengsel, for det som til nå er Norges største ID-svindel. Ved å bryte seg inn i folks postkasser stjal 30-åringen blant annet brev med pin-koder, ID-brikker fra banken, skattekort, bankkort og pass. Med disse dokumentene klarte han å svindle til seg kontanter, varer og tjenester. Svindelen skal ha pågått i nesten tre år.

– Så snart en ID-tyv har nok detaljer, som fødselsdato, en adresse og kort- eller kontonummer, kan han utgi seg for å være deg, uttaler Slettemoen.

Årlig forsvinner drøyt 20 000 norske pass, ifølge tall fra politiet.

– Du må være ekstra på vakt dersom du mister eller blir frastjålet betalingskort, personlig informasjon, førerkort eller pass, sier Heidi Slettemoen.

TA GREP RASKT

Det tar i gjennomsnitt et og et halvt år å oppdage et ID-tyveri.

– Oftest ser vi at kontoer blir tømt, at noen utgir seg for å være deg når de kjøper varer og tjenester, eller oppretter kredittkort, abonnement, eller tar opp lån i ditt navn. Det kan være krevende å rydde opp i, forteller hun.

– Oppdager du at noen har tatt opp lån eller kjøpt varer i ditt navn, er det viktig at du tar tak i forholdet raskt. Du må kontakte politiet og kortutsteder, bank eller andre relevante avtaleparter, påpeker Meyer.

Det er også viktig å legge inn en frivillig sperre mot kredittvurdering slik at ingen får tatt opp kreditt i ditt navn.

Flere forsikringsselskaper har en ID-sikring inkludert i innboforsikringen.

BEDRAGERIER

– Det tar i gjennomsnitt to år, eller 280 timer, å rydde opp etter ID-tyveri, sier Slettemoen.

Identitetstyveri behøver ikke å bli en økonomisk byrde, men kan være likevel være alvorlig. Personopplysninger som blir misbrukt for å skade en annens omdømme, for eksempel gjennom å konstruere Facebook-profiler på bakgrunn av ulovlig bruk av en annens bilde og personopplysninger, regnes også som ID-tyveri.

– Ett identitetstyveri resulterer gjerne i mange bedragerier, forteller Christian Meyer i ID-tyveriprosjektet.

Artikkeltags