Gå til sidens hovedinnhold

Heftig begeistring for nytt museum

Artikkelen er over 6 år gammel

130 års porselenshistorie i Porsgrunn er kronet med et nytt og moderne museum. – Dette hadde jeg aldri trodd at jeg skulle få oppleve, sa produksjonssjef Floyd Malek under åpningen. Det hårete målet til museumsledelsen er 15 000 besøkende i året.

Det nye museet, som ligger i lokalene til porselensfabrikkens gamle kantine, ble åpnet med taler og festivitas i går.

Det er mange som har trukket lasset sammen fram mot åpningsdatoen, men den politiske viljen til å satse i Porsgrunn var et av momentene som ble trukket fram flere ganger under den offisielle åpningen av Porselensmuseet.

FORNØYD

En svært forventningsfull ordfører fikk æren av å holde den første talen.

– Det er ikke ofte jeg føler at jeg stivner i smilet, men slik er det i dag, sa Øystein Beyer som trakk de store historiske linjene i sin tale.

Beretningen om porselensporduksjonen er en fantastisk kultur- og industrihistorie, minnet han om. Beyer hevdet videre at han ble målløs første gang han fikk oppleve museet og den moderne formidlingsteknologien.

HEDRET GIVERE

Den første som ble gjort stas på var giveren bak Thorsen-samlingen. Det var Nils Jacob og Gjertrud Thorsen som samlet og senere, i 2010, donerte en stor porselensgave til Porsgrunn kommune. Samlingen utgjør en viktig del av museumsutstillingen i det 400 kvadratmeter store lokalet.

– En gave fra enkeltpersoner ble et utgangspunkt, en kraftfull handling som satte i gang i dette prosjektet, uttalte kultursjef Gina Winje.

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen ser på museet som et ledd i arbeidet med å skape gode opplevelser og turistmål i Telemark sett i lys av den pågående Unesco-prosessen. Han berømmet både kommunen og Telemark museum for å levere nok en gang. Porsgrunn har gjort en formidabel innsats på kulturfronten, mente han. Telemark museum står bak satsingen sammen med vertskommunen, Telemark fylkeskommune, Bratsberggruppen og Porsgrunn porselen. Det er tidligere anslått at prosjektet har en verdi på cirka 25 millioner kroner.

SHOPPING OG LÆRING

Museumsdirektør Jorunn Sem Fure kunne for litt over et år siden åpne DuVerden vitensenter og sjøfartsmuseum i samme by. Porselensmuseet er det andre helårsåpne museumstilbudet i kommunen.

– Målet er å bli en attraksjon man ikke kommer utenom når man har gjester i byen, sa Jorunn Sem Fure, som satser på at folk drar fra stedet med opplevelser og tunge handleposer. 15 000 besøkende er et annet ambisiøst mål for attraksjonen som er lokalisert sammen med porselensproduksjonen og fabrikkutsalget.

GLEDER SEG

Tidligere kinosjef i Skien, Espen Raastad, er ansatt som ny prosjektleder, en stilling han i første omgang har fram til neste sommer. I løpet denne perioden skal formen på plass, og Raastad skal blant annet fylle aktivitetskalenderen med foredrag, kurs og happenings, et tilbud som skal supplere museumsdelen. Han visste ikke om stillingen da han sluttet som kinosjef, men nå gleder han seg til å ta fatt. Porselensprodukter fra Porsgrunn er noe de fleste har et forhold til, bemerker han.

– Det er et spennende og dynamisk styre og et bredt samarbeid rundt museet, sier Raastad. Produksjonssjef på PP, Floyd Malek, var også fornøyd tirsdag.

– Det har vært en fantastisk politisk vilje for å få dette til. Dette hadde jeg ikke trodd da jeg vokste opp i «Kjerkegata» 12! Det er ikke ofte jeg føler at jeg stivner i smilet, men slik er det i dag. Øystein Beyer, ordfører i Porsgrunn.