Gå til sidens hovedinnhold

Havnet i rullestol – gjorde suksess

Artikkelen er over 6 år gammel

NOTODDEN: Sandefjordmannen Allan Boye Hansen måtte til Herøya industripark for å oppnå suksess med sin bedrift. Men det kunne gått galt. Tre uker etter oppstart havnet han i rullestol.

I går delte han litt av sin dramatiske historie på Fotavtrykk 2015 under konferansen «Fra ord til handling» på Bok- og blueshuset på Notodden.

BÅTULYKKE

Han startet bedriften Calora Subsea helt fra bunnen av.

– Jeg gikk fra gård og grunn, og solgte alt jeg eide, forteller han.

Tre uker etter oppstarten i 2007 skjer det dramatiske.

– Jeg var passasjer på en båttur som endte helt galt. Lårbeinet brøt tvert av, men det var også store skader på muskulære celler, forteller han. Da ulykken inntraff var det gått bare tre uker siden han hadde registrert selskapet.

– Det passa dårlig å havne i rullestol, men jeg hadde tatt valget om å satse på bedriften, så jeg ville ikke la meg stoppe. Det handlet bare om hvor lang tid det ville ta, forteller han.

TOK ÅTTE ÅR

Nå har han fasiten i hånda.

– Det tok åtte år med opptrening. Først nå er jeg helt restituert, forteller han.

Han ble avhengig av å bli kjørt rundt.

– Jeg satt i rullestol, men det var ikke noe galt med hode og armer, forteller han.

Og det var noe av det han pekte på til den lyttende forsamlingen.

– Uforutsette hendelser kan skje. Da er det viktig å ta aksept for at det har skjedd en endring og ta kontroll på endringen. Det handler om å styre risikoen, endringskontroll er et viktig verktøy, påpeker han.

MEDIESKY

Suksessgründeren er mediesky, og det er svært sjelden mediene får ham i tale. Sandefjord blad har gjort flere forsøk uten å lykkes.

– Jeg har ikke lyst til å fortelle medier eller konkurrenter om hvordan det går. De er helt uinteressant, de som vil, finner regnskapstallene i Brønnøysund-registeret, sier han. Men korte tørre fakta forteller rekordrask omsetningsvekst, og et overskudd på 13 millioner i virksomhetens femte år.

Han er heller ikke glad i å fortelle om ulykken, men han vil gjerne snakke om hvorfor han lyktes på Herøya industripark.

– Det er mye viktigere. Her fikk jeg den hjelpen jeg trengte. Jeg traff folk på hjemmebane, det var en match og ting ble lagt til rette.

ETTER BOREALIS

Allan Boye Hansen er ikke som andre bedriftseiere. Han tok inn førtidspensjonister som ble uten jobb etter Borealis trakk seg ut fra Bamble.

At de var i alderen 58 pluss så han bare på som en fordel.

-De hadde lang erfaring, var tilgjengelige og hadde relevant erfaring. Jeg synes det er en gjeng med kjempegutter alle sammen som taklet det nye arbeidet godt, forteller han.

Nå har han flere som er i 70-årsalderen. De skal få fortsette så lenge de vil.

Og favorittarbeidsstokk nummer to er de unge.

– Jeg vil gjerne ha ungdom uten fagbrev. Jeg vil heller utvikle dem selv. Og jeg vil gjerne ha folk som har vært borti litt forskjellig, og det er viktig å ha den rette innstillingen, forteller han. Og bedriften følger godt sjømannskap som filosofi, der de unge må følge hver sin senior.

Det er fire aktører som Boye Hansen snakker varmt om og setter svært høyt. Det er Herøya industripark, Norner, Innovasjon Norge og Bilfinger.

FIRE KJERNEVERDIER

Under konferansen fortalte han om fire kjerneverdier; utholdenhet, innovasjon, positivitet og fleksibilitet. Han fortalte om sin kjøpmannsrolle og industrimodell. Etter foredraget fikk han en varm applaus.

– Du er klar i meldingene, og det er morsomt å høre på deg, sa fylkesordfører Terje Riis-Johansen. Som industriminister var han med på å åpne produksjonslinjen i 2008.

Han introduserte Boye Hansens historie som en pågangsferd av en annen verden, og en reise litt utenom det vanlige.

De ordene hadde han i behold.