Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det helt stille

Artikkelen er over 7 år gammel

BØ: Etter 21 år på eteren hadde Radio Midt-Telemark (RMT) og Torstein Børte sin siste sending på lufta andre juledag. – Vi har tilført distriktet noe som jeg vet uhyggelig mange har satt pris på, men alt har sin ende, sier Børte, usentimentalt.

Radio-Midt Telemark hadde sin første sending i 1993. 21 år senere trekker man opp spakene for siste gang. Daglig leder og primus motor Torstein Børte var en ringrev i radiofaget da han overtok roret i 1994.

RADIOPIRAT

– I 1967 bygde jeg en ulovlig FM-radiosender og startet opp Radio Broadhill. Oversatt til norsk blir det Radio Breisås, forklarer Børte. Fra huset i Breisås sendte han eventyrstunder og musikk.

Over 25 år seinere skulle hobbyen bli et levebrød, dog ikke av det næringsrike slaget.

– Ingen i radioen har hatt feite lønningsposer, og de fleste har vært frivillige på dugnad.

Den blå bølgen på 80-tallet løftet NRK-monopolet og skaffet lokale aktører konsesjon for radiodrift. RMT fikk konsesjon i 1992. Etter økonomiske problemer de første åtte månedene på lufta, kom Børte inn i ´94. Man ble forsiktig med pengebruken og gjorde en viktig investering mot slutten av årtusenet.

– Jeg pantsatte huset for å finansiere et lån så vi kunne kjøpe avviklingsprogrammet Dalet – radioens Rolls-Royce. Vi bruker det enda.

Børte satt bak miksepulten i et halvt år for å legge inn musikk. Med databasen full av country, pop og mye norsk musikk, kunne man kjøre 24 egenproduserte timer i døgnet.

BINGOSUKSESS

RMT tjente godt på radiobingo. I 2002 var man gjeldfrie. Huset ble pantsatt på nytt og dagens lokaler i Stasjonsvegen ble kjøpt.

– Vi laget tre fullverdige studioer. Bingosuksessen fortsatte og vi betalte ned huslånet på fire år. Det er takket være at vi har sluppet husleie at vi har kunnet holde oss i live så lenge.

Med åtte sendere i Midt-Telemark og Notodden har man hatt 15 000 ukentlige lyttere, og et potensial på 30 000. Med nye bingobuler i nedslagsfeltet har ikke radiobingoen gitt de store overskuddene de siste åra. Børte har hatt slag to ganger og kreft. Når også annonsørene uteblir, så blir det tungt å drive videre

– Daglige ledere i butikker i Bø har hatt lyst til å kjøpe reklame, men de får ikke lov av ledelsen, sier Børte, oppgitt over enkelte sentralstyrte kjeder. 65-åringen sitter i radiostolen og forteller. Midt-Telemarkingene har garantert hørt ham. Han og Siv Tone Innleggen. Hun har ti år i kanalen og kun en sykedag. For uvitende, kan programmene minne om private telefonsamtaler.

– Jeg tror vi har tilført mange enslige eldre sosialt samkvem. De som sier det er et fåtall som ringer inn må jo ha lytta på oss for å ha funnet det ut, ler Børte som eier alle aksjene i RMT.

Han sier han kjente vemod da han ledet den siste sommerradiosendingen i sommer.

– Vi vet at folk som har hytte og campingvogn her om sommeren liker å høre på oss. Vi har til og med fått mail fra sentrale maktpersoner i Oslo med hytte her i området, som sier at det er en glede å høre på oss.

Konsesjonen og sendenettet har han solgt til Radio Grenland. Avviklingsutstyret tar Børte med seg hjem.

– Mange tror nok at jeg liker countrymusikk, men det er feil. Favorittbandet er og blir Rolling Stones. Nå skal jeg produsere Stones-program for min egen del hjemme i kjelleren.

Og da måtte jo den siste låten før den totale stillhet, 1. januar bli en Stones låt.

– «Its all over now», avslører Børte, og avviser at siste sending blir en grinesending.