Her sikrer Lars strømmen din

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Dersom du har sett et helikopter over hustaket de siste dagene er sannsynligheten stor for at strømnettet i nærheten har blitt kontrollert.

DEL

I løpet av et par dager har helikopteret med kontrollører fra Skagerak Nett fløyet over 350 kilometer med høyspentledninger i Grenland.

Målet er å forhindre feil som kan forårsake strømbrudd. Dette kan være feil på selve nettet, trær som står i fare for å falle over ledningen eller hakkespetter som har gått løs på mastene.

Dermed er du sikret strøm til kjøleskapet, varmepumpa, dataspillet og alt det andre som trenger strøm i huset.

NOEN BLIR SYKE

I dag var TA med opp i helikopteret for å se hvordan inspektørene jobber. Myndighetene stiller krav til at alle høyspentledninger skal inspiseres visuelt en gang i året.

- Dette er ikke en jobb for alle. Vi sitter svært fokusert og det er noen som blir syk i helikopteret, forteller Lars Petter Strand. Han er prosjektleder for helikopterinspeksjonen.

100 FEIL

I løpet av et par dager har gutta i helikopteret påvist rundt 100 feil og avvik. Det er bare noen få av feilene som kunne forårsaket strømbrudd direkte, men like viktig er det foregyggende arbeidet. Når alt er registrert kan gutta i felten reparere skadene og hogge ned trærene som er i ferd med å vokse seg inn mot ledningsnettet.

SPARER ARBEID

Helikopterinspeksjonen sparer Skagerak Nett for mange og lange gåturer.

- Dersom vi skulle gjort det fra bakken hadde vi vel knapt kommet gjennom før vi har måtte starte på nytt igjen, sier Jon Wærstad i Skagerak Nett. Sammen med Lars Petter Strand og piloten fra Pegasus har han fløyet over høyspentnettet i Grenland.

LEI AV RÅDYR

Helikopteret er stasjonert på Gardermoen, men dagens jobb starter på Geiteryggen. Med TA ombord går turen til Langangen før vi tar en svingom bort til Svanvik videre til Klyve og tilbake til Geitreryggen. Turen er ikke helt uten risiko. Helikopteret flyr i lav høyde og alle tre må derfor være på konstant utsikt etter kryssende ledninger.

Gutta får seg også en og annen naturopplevelse der de har utsikt til "halve verden".

- Vi ser både husdyr, elg, rev og rådyr, forteller Strand.

- Ja vi er nesten lei av rådyr, avslutter Wærstad.

Artikkeltags