Gå til sidens hovedinnhold

Bluesfestivalen blir superkompakt

Artikkelen er over 6 år gammel

Notodden Blues Festival tar store grep i 2015. Det meste konsentreres i Notodden sentrum. Bryggekonsertene forsvinner og det innføres kun festivalpass og dagpass på billettsiden.

Årets festival blir superkompakt i forhold til de siste årene. Nå ønsker man å samle det meste i sentrum og Hovigs hangar blir festivalens nye hjerte med plass til 6500 publikummere. De mange grepene som tas er også økonomisk begrunnet ved at man sparer over en million kroner i logistikkutgifter.

BLIR BYFESTIVAL

– NBF 2015 blir annerledes enn folk har opplevd den de siste fire årene. Det var sist gang vi gjennomførte store strukturendringer. I fjor opplevde vi virkelig at folk oppdaget at hjertet i festivalen ligger i sentrum og nå tar vi det enda et steg. Det var fantastisk i sentrum i fjor og det var det som var mest vellykket. Vi har derfor tenkt å spille videre på det, sier festivalleder Jostein Forsberg.

NBF forsterker nå byfestival-grepet – som i realiteten var slik NBF startet på slutten av 1980-tallet.

– Vi blir nå ett festivalområde. Sentrum, Torvet og Hovigs hangar blir der det skjer, sier Forberg.

SKAPE EN MØTEPLASS

Hovigs hangar hadde i fjor et telt på 18 ganger 55 meter. Årets konserttelt vil omfatte både Lasarettomta og Badetomta og blir på 80 ganger 40 meter. Folk & Blues-scenen ved fontenen skal fortsette som før, men man snur scenen motsatt vei. Torvet forblir åpent med bord og parasoller og publikum skal kunne gå sømløst mellom de ulike stedene. Kirkekonsertene fortsetter som før og «utpostene» i årets festival blir Bellman Pub og bok- og blueshuset.

– Mange notoddinger har savnet møteplassene Sliperihallen og Tapperiet, der lokalbefolkningen gjerne gikk. Nå gjør vi Torvet om til den møteplassen, sier Forsberg. De to største endringene som tas er på Brygga og på billettsalget.

– Bryggekonsertene blir borte, men vi firer ikke på ambisjonene når det gjelder artister eller det kunstneriske.

Det folk har opplevd på Brygga før får de nå servert i Hovigs hangar. Både Van Morrison og ZZ Top kunne spilt der i dag. Vi blir nå en byfestival under tak, sier Forsberg.

BILLIGERE ENN ANDRE

Når det gjelder beslutningen om å slutte og selge enkeltbilletter (bortsett fra et par unntak) og innføre kun dagpass og festivalpass har NBF støttet seg på tidligere billetterfaringer og hva stort sett alle andre festivaler gjør. Prisen blir 990 kroner for dagpass og 2100 kroner for festivalpass.

Dyrt, men andre er dyrere. Øyafestivalen og Kongsberg Jazzfestival ligger på 2600 kroner. Billettbudsjettet for 2015 ligger på 12 millioner kroner.

– Fra Torvet som blir hjertet i festivalen blir det kort vei til alle stedene det skjer noe, sier Forsberg.

I tillegg til det store, åpne ølteltet på Torvet, skal det også settes opp en bar i nærheten av Hesteskoen. En bar med mat og ulike typer øl, der minst en er lokal. Noe som har vært etterspurt.

FULL AV LOVORD

– Vi er i dialog med Notodden kommune om å få hele området til å bli ett skjenkeområde, sier Forsberg.

Kultursjef Terje Malm er full av lovord om sentrumssatsingen.

– Kommunen tror grepet med festivalpass er en veldig god idé. Vi er veldig positiv til alle endringene, sier han.

I tillegg til sentrumskonseptet er også disse stedene en del av årets festival: Teledølen kulturpub, Folk og Blues, livescenen i bok- og blueshuset, Notodden kirke, Bluescruiset og Bellman.