Gå til sidens hovedinnhold

Verdens største konstruksjon i polyetylen

Artikkelen er over 6 år gammel

BAMBLE: – Det var mange som mente at dette ikke var mulig å få til, sier administrerende direktør Nils Johan Tufte i ØPD Group.

– Vi ble vel frarådet av bransjen til å gjøre dette, de mente at polyetylen ikke var egnet til dette, på grunn av materialets egenhet og konstruksjonens kompleksitet og størrelse. Både i forhold til kryp og potensiell vridning i materialet. Men vi kan materialet og var overbevist om at vi skulle klare å realisere oppdraget, sier Nils Johan Tufte.

ER VERDENS STØRSTE

Det som nå ligger på en lekter utenfor bedriften på Asdalstrand i Bamble er verdens største konstruksjon i polyetylen.

– Man har en kompetanse i Grenland på plast som er helt unik. Vi har et plastmiljø som er langt framme, samlet på et relativt lite område. Det å kunne dra nytte av denne kompetansen har vært helt avgjørende. Også det samarbeidet vi har hatt med andre bedrifter rundt om i Grenland. Vi har kunnet bruke fagfolk fra mange bedrifter og områder, men sine spesialkompetanser og erfaringer fra stål og platearbeider, sier Tufte.

HAR HATT STØTTE

– Vi har dratt nytte av kompetansen til Norner, og fra skips- og offshorekompetanse rundt om i området.

– Norner har blant annet bidratt med nye prosedyrer, dokumentasjon og kvalitetssikring, sier Nils Johan Tufte.

2000 KUBIKKMETER

Pilotanlegget er snaue 60 meter langt, det er 16 meter bredt og det er ti menter høyt. Det rommer et volum på 2000 kubikkmeter som ligger innvendig. Når piloten nå ligger klar til å skipes er det en stolt og lettet sjef for ØPD.

– Det har tatt sin tid og det har vært opp og nedturer. Mye har også blitt endret underveis. Men vi har klart å få dette til. Dette kan også gi muligheter for videre utvikling av denne type anlegg, sier Tufte.

Daglig leder i Preline, Bjørn Bilberg, som står bak ideen og tankene om anlegget, er fornøyd med at anlegget nå er klart for avlevering.

– Teknisk har dette bygget vært en stor utfordring, det har aldri vært bygget en så stor konstruksjon i dette materialet eller til dette formålet tidligere sier han.

– ØPD har virkelig blitt utfordret og stilt opp gjennom dette prosjektet. Nå kan de endelig puste ut, anlegget er leveringsklart, sier Bjørn Bilberg.

Kommentarer til denne saken