Gå til sidens hovedinnhold

Van Ankeren: - Kommer gjerne tilbake

Artikkelen er over 11 år gammel

Edwin van Ankeren (41) var den store Odd-helten. Nå er nederlenderen hjelpetrener på heltid, men han håper å trene med Odd igjen allerede første uka i juni. Og får Edwin sjansen, vil han gjerne bli Odd-trener.

TA fikk tak i den tidligere toppspilleren på et hotell i Italia. Der er han både på ferie og jobb, som han selv sier. Edwin van Ankeren er nemlig fortsatt engasjert i fotballen, og som hjelpetrener i Omniworld i Jupiler League (nest øverste divisjon i Nederland) er han også mye rundt og ser på aktuelle spillere.

FORTSATT NORSK

- Vi ser på talenter i alt fra Nederland, Belgia, Norge og Italia, forteller 41-åringen - fortsatt på glimrende norsk, og det fem år etter at han forlot Skien og flyttet hjem til Nederland.

Nå bor han like utenfor Amsterdam sammen med eldstesønnen på 16 år. Edwin har kjæreste, og får besøk av yngstesønnen på 12 annen hver helg. Van Ankeren nyter livet, men savner Skien og vennene han fikk i løpet av sine fem år som Odd- og Tollnes-spiller. I Tollnes startet han også karrieren som fotballtrener.

- Jeg savner Norge, Skien og vennene mine der. Jeg vet mange fortsatt har meg i hjertene sine, og jeg har dem i mitt hjerte. Det var en vanskelig avgjørelse å ta da jeg bestemte meg for å flytte tilbake til Holland. Men jeg måtte gjøre det for barna, og både de og jeg er glade for at jeg gjorde det. Men jeg flytter gjerne tilbake til Skien en gang, sier 41-åringen.

Van Ankeren er som vanlig frittalende og legger ikke skjul på at han kan tenke seg en jobb i Odd.

- Jeg vet jo ikke om den sjansen kommer, men jeg sier selvsagt ja med en gang hvis jeg skulle få tilbud om å bli trener for Odd. Jeg hadde en fantastisk tid der, og jeg håper jeg en gang kan komme tilbake, sier han som tok eliteserien med storm da han spilte for Odd fra 2001 til 2003. I 2003 ble han også kåret til årets beste utenlandske spiller.

KOMMER TIL SKIEN

Det er heller ikke lenge til publikumsyndlingen kommer tilbake til Skien. Allerede første uka i juni er han på plass.

- Pappa, en kamerat og jeg skal på hytta. Og så skal jeg møte venner, og jeg skal opp å se på en Odd-trening. Hvis det er greit for Dag-Eilev (Fagermo) håper jeg å bli med å trene. Jeg er i god form, og trener hver dag, forteller Edwin van Ankeren.

Fortsatt spiller han litt fotball, men kun i lavere divisjoner.

- Jeg spiller sammen med gamle kamerater. Det er kamp hver lørdag, og vi er mange tidligere profesjonelle spillere som møtes. Det skal jo bare være moro, men vi vil alltid vinne.

Han har i flere år hatt hytte på idylliske Munken i Norsjø. Men van Ankeren får nesten aldri brukt feriestedet, og har nå lagt hytta ut for salg.

- Det er ikke så lett å bo i Holland og ha hytte i Norge, sier han og ler.

- Men jeg skulle helst beholdt hytta. Det er et nydelig sted, legger han til.

ENORMT RYKK

I Odd ble han kjent for sin enorme fart og avslutteregenskaper. På sitt beste avgjorde han kampene på egenhånd.

- Jeg er fortsatt rask, men har nok litt mindre fart og veier to kilo mer enn da jeg spilte i Odd. Og jeg ser fortsatt ut som om jeg er 18 år, smiler han.

Da Edwin dro tilbake til hjemlandet fortsatte han spillerkarrieren i én sesong for den da nyoppstartede profesjonelle klubben Omniworld.

- Jeg var med som en farsfigur for et ungt og lovende lag. Så var jeg helt ute av fotballen et år. Da jobbet jeg som konsulent for en kjemisk bedrift og lærte veldig mye. Men savnet ble for stort, og da jeg fikk muligheten til å bli assistenttrener i Omniworld, var ikke det valget vanskelig. Der har jeg vært i tre år nå, forteller han, som også har eid et treningssenter og som en dag håper å bli hovedtrener.

- Jeg hadde et tilbud fra, Beveren, min gamle klubb i Belgia. Men jeg har fortsatt et år igjen av kontrakten med Omniworld. Så får vi se hva som skjer etter det.

Edwin van Ankeren beskriver Omniworld som en liten klubb med et budsjett på rundt 1,6 millioner euro.

- Odd er en mye større klubb med mer penger og større tradisjoner. Omniworld har bare vært profesjonell klubb i fem år, men det går bra og klubben drives godt.

ODD GODT LAG

Edwin van Ankeren hadde sine beste år i Norge og Belgia. I Belgia var han for øvrig spiller i hele 11 år. Nederlenderen har vært profesjonell fotballspiller siden han var 16 år, og kostet 18 millioner kroner da han som 20-åring ble kjøpt av PSV Eindhoven. Der spilte han sammen med blant andre den brasilianske stjernespissen Romario.

- Jeg håper fortsatt mange vet hvem jeg er. Jeg er i alle fall stolt av det jeg gjorde i Odd, og vi hadde et veldig godt lag, mimrer han.

Og 41-åringen følger fortsatt gamleklubben tett.

- Jeg får alltid med meg resultatene og tabellplasseringen til Odd, sier Edwin van Ankeren og avslutter med å hilse alle kjente i Telemark.

Hør Edwin van Ankeren synge