Gå til sidens hovedinnhold

Moské i hjørnet på Odd stadion

Artikkelen er over 10 år gammel

Hvis alt går etter planen kan en moské stå ferdig i det sørvestre hjørnet på Odd stadion våren 2012. - Vi er glade for at vi endelig har funnet ei løsning på hjørnene, sier Odd-direktør Tore Andersen.

(Før du leser videre gjør vi oppmerksom på at dette var TAs aprilspøk)

Odd Grenland og de islamske trossamfunnene i Skien har jobba med planene om å innlemme en moské i hjørnet på Skagerak arena på Falkum siden i fjor høst.

For fire dager siden fikk Odd-direktør Tore Andersen de endelige tegningene fra arkitektkontoret.

46 METER HØYE TÅRN

Andersen mener at tegningene av bygget også vil overbevise de som er skeptiske til en moské på Odd stadion.

- Her har arkitekten virkelig gjort en god jobb. Nå får vi en flott bygning i hjørnet her, og moskeen vil være en fryd for Falkum-området og for hele byen. Vi er glade for at vi endelig har funnet ei løsning på hjørnene, og løsninga kom fortere enn vi hadde turt å håpe på, sier Andersen.

Hvis politikerne godtar høyden på de to bønnetårnene, så vil de ruve 46 meter over bakken.

- Tårnene vil rage høyt, og de vil bli et landemerke som kan sees fra hele byen, sier Andersen.

- ER INKLUDERENDE

Moskeen er planlagt i det sørvestre hjørnet, noe som fører til at Skien boligbyggelag (SBBL) flyttes til det sørøstre hjørnet. Dette er allerede klarert med SBBL og styret i Kontorbygg AS.

Odd-direktøren utelukker ikke noen vil være skeptiske til moskeen, som er kostnadsberegnet til rundt 32 millioner kroner.

- Men Odd er ei inkluderende forening, som er til for folk uansett tro eller religion, og det viser vi til det fulle med moskeen, sier Andersen.

- INGEN KOLLISJONER

Muslimene har fem daglige bønner, og de riktige tidspunktene for bønnene gjøres kjent gjennom bønnerop fra tårnene, som heter minaretene.

- Så noe av det første vi måtte undersøke i denne saken var om bønneropene ville kollidere med kamptidene, noe som ville ha stanset planene umiddelbart. Men etter å ha undersøkt bønnetidene med terminlista, så fant vi ut at det nærmest ikke er noen kollisjoner. For to-tre kamper vil det muligens bli noen få minutters utsettelse på kampstart, men det tåler både vi og publikum, tror Andersen, som er svært glad for at de har fått saken ferdig så raskt.

Saken skal førstegangsbehandles i hovedutvalget for teknisk sektor (HOTS) førstkommende tirsdag.

- Vi har hele tida hatt en veldig god dialog med kommunen. Men vi regner jo også med at det vil komme noen innspill i løpet av høringsfristen på tre uker, sier Andersen, som antar at høydene på de to tårnene kan bli det mest kontroversielle.

- POSITIVE REAKSJONER

Abas Jisalih i Skien har bistått som konsulent i arbeidet med å innlemme moskeen i Skagerak arena.

Jisalih forteller at reaksjonene i de islamske trossamfunnene i Skien nesten utelukkende er positive.

- Noen av de eldste var litt skeptiske i begynnelsen, men nå tror jeg de fleste har fått sansen for ideen. Det er selvsagt uvanlig at en bygger en moské i tilknytning til en idrettsarena, og det er aldri gjort tidligere i Norge. Men i noen andre europeiske land, blant annet i Frankrike og i Belgia, er det blitt mer og mer vanlig. Erfaringene derfra er svært gode, så derfor mener vi at dette også vil fungere veldig bra her i Grenland, avslutter Jisalih.