Kan bli stor

MED DE STORE: Elba på Odd-trening sammen med Jon Midttun Lie (til høyre) og Christer Fjellstad. 16-åringen skal trene mer med elitelaget neste uke. - Elba har noe, sier Dag-Eilev Fagermo.

MED DE STORE: Elba på Odd-trening sammen med Jon Midttun Lie (til høyre) og Christer Fjellstad. 16-åringen skal trene mer med elitelaget neste uke. - Elba har noe, sier Dag-Eilev Fagermo. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Elbasan Rashani er guttens fulle navn. Men alle kjenner ham som Elba. Forrige uke trente 16-åringen fra Skarphedin med Odd Grenland, og helga før gikk han til topps i en konkurranse der premien blant annet er en tur til Old Trafford i Manchester.

DEL

- Det var veldig morsomt å vinne og å treffe Ronny Johnsen. Det begynte med at Nike var og filmet på Tollnes. I finalen handlet det om å ha kontroll på ballen ved blant annet å føre den mellom kjegler og sånn. I finalen møtte jeg en gutt fra Frigg, én fra Fredrikstad og én fra Sandefjord forteller Elba

Den landsomfattende fotballferdighetskonkurransen «Make the difference» blir arrangert i Nike-regi.

BEDRE FYSIKK

Elba drømmer om å bli profesjonell fotballspiller. Den drømmen har han felles med millioner av gutter verden rundt. Men Elba har trolig bedre forutsetninger for å lykkes enn mange andre norsk gutter.

- Jeg vet jeg må forbedre fysikken min, og jeg trener nå styrke to-tre ganger i uka. Og så må jeg bli bedre til å true bakrom og være orientert før jeg får ballen. Jeg kan også bli bedre på å slå presise pasninger.

- Hva sier Fagermo?

- Han sier ikke så mye, men klapper meg på skulderen og sier at jeg er spennende.

Men til andre sier Odd-sjefen at han har stor sans for Elba. Derfor får 16-åringen stadig tilbud om å trene med de beste spillerne i fylket.

- Elba har noe, sier Fagermo, som vet bedre enn mange at det er langt fram. Men morsomt med et så stort talent.

TIL MANCHESTER

I august neste år stiller han i Manchester sammen med tre andre vinnere av Nike-konkurransen. To er allerede kåret, to gjenstår. Og det morsomme og hyggelige for fotball-Telemark er at begge kommer fra oss. Den andre er Jonas Ben fra Odd.

- Manchester United er helt klart favorittlaget mitt. Jeg bare forelska meg i klubben da jeg var mindre.

- Så drømmen er å spille på Old Trafford?

- Drømmen for alle unge fotballspillere er vel å spille fotball i England, sier 16-åringen.

Han trente med Odds a-lag forrige uke og skal tilbake fra 14. til 18. desember. Da blir det også besøk på Toppidrettsgymnaset.

KUNNE VÆRT SVENSK

Elba er født i Sverige nærmere bestemt i Värnamo, der foreldrene bodde etter at de dro fra Kosovo tidlig på 1990-tallet. Turen gikk fra Sverige til Kragerø, der familien bodde i sju år. Via en liten tur til Nord-Norge, havnet de endelig i Bø.

- Jeg regner meg vel som Bø-gutt nå, sier 16-åringen. Han er elev ved Bø videregående der han går på linja for toppidrett med fotball som spesialfag.

- To ganger i uka trener vi fotball, to dager annen idrett. I tillegg har vi selvfølgelig mange teoretiske fag. Jeg liker best å lære om trening og bruk av muskler og sånn. I tillegg får jeg privatundervisning i albansk, sier Elba.

Det språket snakker nemlig foreldrene hjemme, mens det blir både norsk og albansk med én eldre og én yngre søster. Hele familien bor nå i Bø.

- Har du vært i Kosovo, Elba?

- Jeg var der på ferie for fem år siden. Det blir bare bedre og bedre der nede etter at Kosovo ble et fritt land, forteller 16-åringen.

Han har familie i det lille landet, som erklærte seg uavhengig i februar 2008 og som Norge har anerkjent.

BARE FOTBALL (NESTEN)

- Hva gjør du når du ikke spiller fotball, da?

- Hmmm, jeg har ikke så mange andre interesser enn fotball og får med meg mange kamper fra mange land i Europa på tv, sier 16-åringen.

Forrige uke overnattet han hos spillerutvikler Haakon Lunov i Odd.

- Å få en plass i a-stallen til Odd er mitt første mål som fotballspiller. Odd er favorittlaget her hjemme, sier Elbasan Rashani - alias Elba.

Artikkeltags