Kampfiksing har inntil nylig vært et relativt ukjent fenomen i Norge, men i sommer ble flere Follo-spillere og én Asker-spiller siktet for å ha vært med på arrangere fotballresultater i 2. divisjon.

Mandag fikk TA tips om at en person som kaller seg Edvin Clausen har lagt ut flere «bevis» på internett for at kampen mellom Odd og Stabæk var fikset. På personens Facebook-side har han - klokka 08.09 16. september - lagt ut et spill som sier at kampen kommer til å ende med borteseier - både til pause og ved fulltid. Senere samme dag, klokka 11.24 kommer et nytt innlegg med spillkvitteringen. «Kvitteringen» viser imidlertid at det påståtte spillet er levert klokka 17.25.

Kampen endte som kjent - noe overraskende - med 1-2-sier til bæringene.

KOSTER 150 EURO

Personen har også en profil på det sosiale mediet Twitter. Ikke alle som har lyst, får lov til å følge Edvin [email protected] De må godkjennes først, og derfor har det ikke lyktes TA å se meldingene hans. I går ettermiddag hadde han 522 godkjente følgere på listen sin.

TA har imidlertid fulgt dette Twitter-navnet videre og kommet fram til en nettside som tilbyr innsidetips om fotballkamper for 150 euro. Innsideinformasjonen skal ifølge nettsiden komme fra ledelseshold i forskjellige klubber. Førstkommende lørdag hevder de å ha et interessant spilleobjekt til 15.00 i odds.

Norsk Tipping sier de kjenner til denne personen og nettstedet.

- Vi har ikke sett noe uvanlig aktivitet, eller unormale spill, på kampen mellom Odd og Stabæk. Dette er et forsøk på svindel fra denne personen/nettstedets side, sier kommunikasjonsdirektør Einar Busterud i Norsk Tipping.

- Dette er noe vi ser med jevne mellomrom og et godt råd til folk der ute er: Hold dere langt unna, sier han.

- Dere kjenner til nettstedet?

- Ja, vi er klar over det, sier han.

- Har dere gjort noe for å forsøke å fjerne denne informasjonen?

- Vi følger med i markedet, men det er Facebook som eventuelt må gå inn å slette denne siden, sier han.

- KOSTER FOR MYE

Det er flere ting som tyder på at denne personen/nettstedet driver med svindel. TA har sjekket de personene/kontoene som har kommentert Clausens tips på Facebook og hyllet ham for Odd-tipset som gikk rett inn og skaffet de stor gevinst. Alle er såkalte «tomme kontoer», det vi si at de ikke inneholder noe annet enn et navn og et bilde. Ting kan altså tyde på at personene er oppdiktede.

Det eneste som taler i favør Edvin Clausen er at tipset hans gikk inn.

TV2s tippeekspert Ragnar Liaskar har lang erfaring i tippeindustrien. Han tviler på at det har foregått noe ulovlig i kampen mellom Odd og Stabæk.

- Det vil koste mye penger å skulle fikse en eliteseriekamp. Vi hadde en episode med en Sandefjord-kamp i 2009, men jeg tviler. Spillerne på Odd og Stabæk tjener såpass mye i årslønn at det eventuelt måtte ha blitt lagt stor summer på bordet for at noen av disse spillerne skulle risikert en livstidsdom innen fotballen, og ikke minst for å bringe både sin egen klubb og fotballen i vanry, sier Liaskar.

- DUMT Å LEGGE UT INFO

Tippeeksperten tror det kan være snakk om svindel, og forteller at det har vært en oppsving i slike tilfeller etter at kampfiksingsskandalen begynte å rulle i Norge i sommer.

- Det er folk som ønsker oppmerksomhet, eller søker folk som er paranoide. Uten at jeg kjenner akkurat denne nettsiden, så er det personer der ute som ønsker å gjøre seg interessante for tippere, sier han.

- Er det vanlig at slik informasjon kommer på nettet?

- Det kommer alltid rykter, for eksempel hvis noen har glemt å endre en odds eller lignende. Men hvis noen har vært med på noe kriminelt, som kampfiksing, så er det dumt å røpe seg selv ved å legge den slags info ut på nettet. Det har ingen interesse av.

PS! TA har tatt kontakt med flere utenlandske spilleselskaper. De ønsker - trolig på prinsipielt grunnlag - ikke å uttale seg om uvanlig aktivitet på enkeltkamper.