Frykter for fremtiden til Bjørkøy og Svindal Larsen

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Mens Odd-spillerne har ferie, bruker Dag-Eilev Fagermo og trenerteamet tiden på å bli bedre. Fagermo tror på minst tre nykommere i Odd-stallen, men han frykter at han ikke får brukt Tommy Svindal Larsen og John Anders Bjørkøy.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Odd-treneren understreker at 2009-sesongen totalt sett var positiv, men han understreker at det er flere ting å ta tak i - ved siden av å få inn nye spillere.

Fortsatt venter Fagermo på å få vite hva han kan bruke av penger i 2011. Men han har likevel stor tro på at Erik Midtgarden, Ulf Riis og Frode Johnsen alle gjør comeback i Odd-drakta i løpet av vinteren. Midtgarden var for øvrig i møte med Odd-leder Tore Andersen i går.

BACK PÅ IS

- Hvis vi har ressurser nok, er det disse tre jeg vil prioritere. Dette er lokale gutter som styrker telemarksprofilen, i tillegg er det folk som trener hver gang. Vi skulle gjerne hatt inn en venstreback med bra venstrefot også, men der skal vi ha litt is i magen, sier Odd-treneren.

Dag-Eilev Fagermo ser stallens størrelse som en utfordring. Han er opptatt av å ha spillere som kan trene og spille til enhver tid. Derfor liker han dårlig situasjonen til to av klubbens best betalte spillere. Tommy Svindal Larsen og John Anders Bjørkøy er ikke der Fagermo ønsker.

- Jeg vil faktisk si at klubbens største utfordring i 2011 er disse spillerne, som i Odd-målestokk er tunge investeringer som ikke er tilgjengelige. Det er tøft. Når det gjelder John Anders er han fortsatt langt unna spill. Først må han bli frisk, og så må han trene seg opp igjen til elitenivå. Han er fortsatt ikke i nærheten av å trene for fullt, og jeg kan ikke se han som et aktivum for oss i 2011, mener Fagermo, og fortsetter:

- For Tommy er kurven helt tydelig. Han spiller færre og færre kamper for hvert år. Med hans alder og historie, må jeg være så ærlig å si at jeg ikke tror han kan bidra noe særlig i den kommende sesongen. Både Tommy og John Anders er for lite med på fellesøktene, noe som gjør treningsgruppa for tynn. Derfor må vi ha inn spillere som kan trene hver dag.

Bortsett fra Bjørkøy og Svindal Larsen, har Odd unngått langvarige skader. Fagermo gir spillere, trenere og det medisinske apparatet ros.

- Med en liten spillerstall er det viktig med et minimum av skader. Her skal alle ha honnør. At vi scorer mest det siste kvarteret viser også at vi er godt nok trent. Men vi er for få, og det er for liten konkurranse om plassene, mener hovedtreneren.

FRISPARK-JOBB

Fagermo forteller videre at evalueringen viser at Odd som lag har blitt bedre defensivt, og slipper inn færre mål.

- Men vi slipper inn mål omtrent på samme måte - når vi er i såkalt etablert forsvar - som i 09-sesongen. Vi slipper inne lite mål på dødball imot og kontringer. Offensivt viser analysene at vi er på samme høye nivå i etablert angrep, mens vi scorer litt flere mål på kontringer - selv om vi her fortsatt har mye å gå på. Vi er heller ikke gode nok i høyt press.

Han trekker også fram at Odd tar færrest poeng mot typiske 4-4-2-lag, mens den største - og mest negative - forskjellen fra 09-sesongen, er antallet dødballmål.

- Vi scorer for lite etter dødball. Netto dødballmål i 2009 var 11 i pluss. Denne sesongen var det kun ett plussmål. Det er forskjellen på medalje og 5. plass, konkluderer Fagermo.

Han trekker fram tre hovedgrunner til den negative trenden.

- Kovacs er borte, og det betyr litt, men viktigere er det at motstanderne har mer respekt for oss, og har analysert oss bedre og vet hva som kommer. Vi har omtrent samme antall mål etter hjørnespark, men vi scorer for lite etter frispark, fastslår Dag-Eilev Fagermo.

- I 2009 hadde vi fem mål etter å ha pumpet frispark inn i boksen, mens vi i 2010 ikke har noen, supplerer assistenttrener Jan-Frode Nornes.

- Vi har manglet flinke nok folk til å gjøre oss farligere, sier Fagermo, og tenker både på han som tar frisparkene og de inne i boksen.

Treneren tar også sin del av ansvaret.

- Vi trenere må bli flinkere til å komme opp med nye trekk, og det er noe vi skal jobbe med utover vinteren.

Fotballferien har også blitt brukt til å få nye impulser. Nornes, Morten Rønningen og Kenneth Martinsen deltok på cupfinaleseminaret, mens Nornes og Martinsen i tillegg har besøkt Rosenborg. Fagermo har vært hos Ståle Solbakken og FC København, og skal neste uke til London for å møte Brede Hangeland i Fulham. Noen dager senere går turen til Liverpool, hvor det også er håp om å få med seg en trening.

Dag-Eilev Fagermo er sesongen sett under ett fornøyd, men innrømmer at det underholdninsmessig ikke ble som i 2009.

- Resultatene er over forventning i forhold til ressurser, men vi har ikke spilt like blendende fotball hjemme, som da vi vant 5-1 over Brann i fjor. Men det handler også om at vi har blitt tatt mer på alvor av motstanderne, avslutter Fagermo.

Etter en god høst med flyt - også hjemme - endte Odd med samme poengsum som i 2009. Da holdt 46 poeng til 4. plass, mens det altså ble 5. plass i år.

Artikkeltags