«De uslåelige elleve»

Artikkelen er over 13 år gammel

SKIEN: Han synes det er fryktelig vanskelig, men fikk det til. Odd-veteranen Even Hansen (81) serverer TAs lesere sitt uslåelige Odd-lag.

DEL

Meninger Tidenes Odd-lag er så å si umulig å plukke ut. Meningene kan være like mange som det er meningsytringer. Men er det en som skal ha den fulle oversikten, så må det være Even Hansen. Han har fulgt Odd så lenge han kan huske, i tillegg til at han spilte på laget seks sesonger i 1950-årene.

- Men jeg må poengtere at det er fryktelig vanskelig å plukke ut 11 spillere blant alle de gode fotballspillerne jeg har sett gjennom tidene i Odd. Jeg håper ikke noen blir sure på meg, smiler Even Hansen.

FINALEN I 1931

81-åringen har alltid fulgt Odd.

- Jeg husker jeg så min første finale i 1931. Da dro jeg til Larvik sammen med tanta mi. Der bodde vi hos en annen tante som var sykepleier på sykehuset. Jeg husker godt at vi satt i klokkesvingen på Lovisenlund og at jeg nesten ikke så noen ting. Jeg var jo bare åtte år og liten den gangen, smiler Hansen om kampen som endte med 3-1 til Odd over Mjøndalen.

- Jeg var også på finalen i 1937. Den ble spilt på Urædd stadion og Mjøndalen vant 3-1.

Sin aktive karriere begynte Even Hansen i Storm. Han var 13 år da han debuterte på småguttlaget i 1936.

- Jeg starta i «goalen», men havna etter hvert utpå banen. Vi ble kretsmestere det året, minnes 81-åringen. Etter et lite gjesteopphold i Urædd, bar det tilbake til Storm og spill i hovedserien før muligheten kom da Storm gikk ned og Odd opp i hovedserien. I 1952 spilte Even Hansen for klubben i sitt hjerte.

ANGRER

- Jeg skulle nok gått til Odd i slutten av 40-årene. Det angrer jeg på at jeg ikke gjorde, forteller han som fikk seks sesonger i Odd.

Han spilte sine tre første år som venstre sidehalf - det vil si som den venstre av kun to midtbanespillere. I backrekka var det tre mann og framme en løperrekke på fem.

- Fotballen har forandret seg voldsomt. Det er først og fremst tempoet som har blitt så mye, mye høyere. Teknisk var vi nok like bra. Når vi i tillegg hadde så mye bedre tid, ble det ofte en ekstra finte og muligheter for å spille fin fotball.

Etter tre år i favorittposisjonen ble Even Hansen flyttet ned som centerback.

- Det likte jeg dårlig, og var svært skuffet. Men jeg klarte meg bra også der, forteller han.

Det var ikke bare Even Hansen som likte dårlig at han mistet plassen på midtbanen. TA sitter og blar i en bok full av avisutklipp. Gjennomgangsmelodien er «Even Hansen - banens beste nok en gang». TAs sportsredaktør på den tiden, Wessel, var helt klar på at Hansen måtte tilbake som venstre sidehalf - og at han fortjente en plass på landslaget. Mange har i ettertid også sagt at Even Hansen ville fått langt flere enn sin ene landskamp dersom han ikke hadde blitt flyttet ned i backrekka. Selv er Even Hansen beskjeden, og vil heller ikke sette seg selv inn på «drømmelaget».

MANGE GODE

- Nei, det blir ikke plass til meg selv. Jeg har både spilt med og sett så mange gode fotballspillere i Odd, at jeg er heldig hvis jeg får plass på benken, smiler Odd-veteranen.

81-åringen har skrevet opp sine 11 på et ark. Og begynner med målvakten.

- Det må bli Geir Karlsen. Ingen er i nærheten av ham, og skulle jeg nevne en må det være Ewald Kihle. Men Geir Karlsen blir mitt valg i målet.

Even Hansen velger å sette opp sitt drømmelag i dagens 4-3-3-formasjon. I forsvaret velger han mye fra nyere årgang.

- Jeg vil ha med Alexander Aas, Ronny Deila, Bård Borgersen og Jan-Frode Nornes. Det vil si at jeg på den siste plassen er veldig usikker. Jeg skulle gjerne hatt med Harald Andresen også, legger Hansen til, før han lander på Nornes.

På midtbanen velger han disse tre: Per Jacobsen, Tommy Svindal Larsen og Dagfinn «Daffa» Nielsen. To av dem fra 50-tallet, og Svindal Larsen fra moderne tider.

- Jeg skulle gjerne hatt med Erik Pedersen og Jan Gunnar Solli, forteller Hansen ettertenksomt.

Framme blir det tre fra laget Even Hansen spilte på.

- Jeg vil ha Odd Johansen ytterst til høyre, Ove Ødegård i midten og Ragnar Larsen på venstre, sier Even Hansen, og sukker litt siden han må utelate Frode Johnsen.

- Hvem er tidenes beste Odd-spiller?

- Det klarer jeg ikke å svare på, sier han etter en lang tenkepause.

- Men Ragnar Larsen er den raskeste fotballspilleren jeg noen gang har sett. Ingen av dagens spillere kommer opp i hans toppfart. Jeg tror Ragnar løp 100-meteren på 11,2 i dårlige og klumpete fotballsko.

- Hvem er best på dagens Odd-lag?

- Det er Olivier Occean. Odd må ikke finne på å selge ham, svarer Even Hansen.

Jeg tror Ragnar løp 100-meteren på 11,2 i dårlige og klumpete fotballsko.

Artikkeltags