Gå til sidens hovedinnhold

Nyrestaurert og strøken: – Ren nostalgi

LUNDE: Kortesjen med vakre veteranbiler startet og sluttet i Lunde. Blant mange praktfulle kjøretøyer et klenodie i en nyrestaurert og strøken utgave. – Det er ren nostalgi.

Det er dommen fra Odd Wiik. Han er en av dem som har vokst opp i Lunde, som nå får se varebilen fra barndommens minner kjøre rundt Lundes gater. Mer strøken enn noen gang. Det er Ronny Olsens fortjeneste. Han slo til da familien ville selge bilen, og den kunne ha forsvunnet fra bygda. Det var den store frykten.

– Den skal ikke selges, slår han kontant fast.

Les også

Klenodiet har fått en ny eier

Nostalgiske minner

Det handler om en Volkswagen transporter pickup, modell 1971, påskrevet A. Ova A/S, Lunde. Men for mange er det nostalgiske minner knyttet til varebilen som kjørte rundt i kanalbygda fra 1975 og noen år framover.

– Det er ekte nostalgi, mine personlige minner om bilen er fra da jeg var rundt 15 år, forteller Wiik, som synes bilen har blitt veldig fin i en nyrestaurert utgave.

Så har det også kostet eieren noen kroner til sammen å fullføre den oppgaven.

– Jeg har nok brukt rundt 100 000 kroner totalt, anslår han, og har nå tenkt å bare bruke bilen til kos og moro.

Han har en veteranbil til, og måtte selge de to øvrige.

– Jeg måtte selge unna litt, det tok litt av.

En lang tur

Det samlet seg etter hvert en god rekke med kjøretøy som tok seg en solid runde i kortesjen. Noen minutter over klokka 11.00, ble motorene startet. Turen gikk til Kilen-Seljord-Notodden-Gvarv og Ulefoss, før de fleste vendte hjem til Lunde. Noen kom på underveis og noen skulle ikke være med hele veien.

Men Bø ble droppet i år.

– Det er ikke noe stas å kjøre over Norheim. Vi kjører over Ulefoss i stedet, forteller Ronny og sikter til omkjøringen på grunn av Åse bru som blir restaurert.

Veterandagene står bak rundturen. Det var ingen påmelding, det var bare å dukke opp.

– Vi har tatt initiativet til det, i den grad vi kan kalle oss en arrangør. Vi må prøve å bruke denne dagen (1. mai – red.anm.) til noe. Vi kan jo ikke jobbe, sier Karl Johan Olsen.