Gå til sidens hovedinnhold

Havørna som ble dumpet i veikanten: - Våpenet som ble brukt var rifle

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Saken om havørna som var dumpet over veikanten som søppel skapte store bølger både lokalt og nasjonalt.

I kjølvannet av denne opphetede saken kommer ubehaget.

Det å bli beskyldt for å ha konstruert saken er bare trist, og en må jo spørre seg av hvilken grunn en skulle funnet på noe sånt?

Vi jobber daglig med å spre gode og positive sider ved Tokke kommune, dette er jo vårt levebrød – så å gå ut med en sak av denne arten var for oss tungt og vanskelig.

Ingenting hadde vært bedre for oss om denne saken aldri hadde dukket opp.

Jeg ble påvist funnet av denne ørna av en annen person som selvfølgelig er avhørt som vitne i forbindelse med anmeldelse av saken.

At vi kun har skapt problemer og trøbbel siden vi flyttet hit for snart 11 år siden føles også merkelig siden vi har bidratt til turismen og markedsføringen av Tokke i inn- og utland.

Det omtales også en misnøye fra noen få at det «kun» er vi som tjener penger på kongeørna. Vi er ganske sikre på at de aller fleste i kommunen ikke deler den oppfatningen.

Kongeørn er en vesentlig del av vårt virke, men langt fra det eneste. Hele vår virksomhet sprer goder til både kommunen, fylket og landet. Det å kunne måle god markedsføring i kroner å ører er ikke lett, men at vi er mange som drar store fordeler ved å ha våre vakre ørner på himmelen kan vel ikke betviles?

Vi legger merke til at til tross for gode opplysninger og bred enighet i hele Skandinavia at det ikke kan bli mange kongeørner på et sted - så benektes det lokalt her av forståesegpåere som forsøker overgå spesialister og fagfolk.

Det er kanskje derfor den direkte årsaken denne ene personen som skjøt havørna faktisk gjorde det? Det må være lov å stille dette spørsmålet undrende opp i luften.

Det er en liten gruppe mennesker som står bak gjødslingen av slike handlinger. Det å jakte med smale sinte øyne, har ikke noe med god jaktmoral å gjøre.

Jakt er noe som tilhører ei levende bygd, noe som alltid har vært der og en hobby og lidenskap som dyrkes av de aller fleste på en utmerket måte.

Jaktlag bestående av familiegrupper, vennelag og tilreisende gir jo særdeles flotte muligheter til kvalitetstid i Tokkes varierte jaktmuligheter. Skudd på høsten, og drivende jaktlag er en del av bygdekulturen. Det å sitte på tunet å lytte til losen som ljomer i liene er jo en positiv del av det å bo på bygda. Det er ei bygd som lever av og med naturen.

Tokke er et usedvanlig vakkert sted med mange spennende mennesker. Flotte sambygdinger som besitter titler som jegere, fiskere, bærplukkere, bønder, næringsdrivende, frimerkesamlere og hva det nå enn måtte være.

Bygdeharmonien gror  og vi merker det så godt i butikken og andre små gjøremål som ender opp i varme smil og hyggelige samtaler. Og som våre gjester ofte bemerker etter å ha vært en tur på butikken eller bensinstasjonen, ” er de alltid sånn her”?

 Tokke er en flott perle av et sted som har de aller beste forutsetninger. Tokke er et sted i medvind, et sted som vekker nysgjerrighet, og et sted svært mange oppsøker for naturens del.

Her kan du fiske, vasse i blomsterenger, oppsøke kultur og bygderomantikk. Her kan du benytte et fjellrutenett du knapt har sett maken til eller gå i velplasserte sherpatrapper til småjentene og skue over en innsjø i tilsynelatende to etasjer fra ditt ståsted.

Er du sliten, så legg deg ned hvor som helst og nyt utsikten. Er du fortsatt sulten på enda mer, legg deg inn på Dalen Hotell og få en staselig opplevelse som føres rett inn i minneboka.

Vi bor i et postkort med kulturlandskap, stupbratte fjellsider, spennende sideveier som fører deg inn i hvilket som helst eventyr du kjenner igjen fra barndommen.  Det er vi som bor her som skaper bygda, og dette bør vi samles om å fortsette med.

Vi lever alle under samme himmel på samme sted når vi i felleskap hører kanalbåten tute i sommerkvelden.

Vårt høyeste ønske er å dyrke fellesskapet - og det angår oss alle enten en vil eller ikke.

I et av de nært forestående nummer av bladet Jakt og Fiske med opplag på 85000 lesere, er vakre Tokke i sentrum av en artikkel på 12-15 sider.