Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer å avholde ekstravalg i 2009

Artikkelen er over 14 år gammel

SKIEN: Fylkestinget som velges neste høst vil bli valgt for fire år, selv om det eventuelt blir innført nye regioner i løpet av perioden. Regjeringen vurderer å avholde et ekstravalg til disse regionene ved Stortingsvalget i 2009.

Fylkestinget som velges neste høst blir valgt for en ordinær periode på. I og med at det ikke er klarert hvordan de nye regionene blir ønsker Regjeringen heller ikke å gjøre noe med valgperioden.

VELGES FOR FIRE ÅR

- Etter regjeringens vurdering er det ikke riktig å gjøre endringer i valgperioden før vi har hatt denne gjennomgangen, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

- Regjeringen legger derfor til grunn at de fylkesting som skal velges ved fylkestingsvalget i 2007 skal velges for en ordinær valgperiode på fire år. Noe annet er å foregripe utfallet av de viktige prosessene som planlegges gjennomført på regionalt nivå, sier hun.

Mens de fleste hadde regnet med at staten ville gå inn i ganske klare ordelag å bestemme hvordan de nye regionene skal se ut ser det ut til at kommunalministeren har bestemt seg for en annen vri.

KAN LA FYLKENE LEVE

For i en pressemelding om den nye valgperioden for fylkestingene sier statsråden at fylkene skal anbefale inndelingsalternativet selv.

Dette vil skje i løpet av høsten 2007. Våren 2008 skal så regjeringen fremme forslag om fremtidig regioninndeling.

Men statsråden holder tydeligvis muligheten åpne for at enkelte av dagens fylkeskommuner blir som i dag. For i pressemeldingen skriver hun at det kan bli aktuelt med ekstraordinære valg i hele eller deler av landet. Noe som ikke kan bety noe annet enn at å beholde dagens fylkeskommuner holdes som en åpenhet.