Politiet slår hardt ned på slurv

Mange tar seg ikke tid til å fjerne is og snø fra bilen skikkelig før de kjører av gårde. Det kan koste dem dyrt.

Mange tar seg ikke tid til å fjerne is og snø fra bilen skikkelig før de kjører av gårde. Det kan koste dem dyrt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En bil full av is og snø kan koste deg lappen.

DEL

– Reaksjonsevnen din blir dårligere når du ser dårlig, og redusert sikt slår politiet hardt ned på, sier Marlene Engan Aasen, kommunikasjonsrådgiver i Naf til Broom.

Kuldegradene har kommet til store deler av landet, og med det kommer også tiden for å skrape is av rutene til bilen. Men det er alltid noen som mener de klarer seg med et lite kikkehull for å kunne kjøre.

De eldste er flinkest

En tidligere undersøkelse InFact gjennomførte for Naf, viser at det er de eldre bilistene som er flinkest til å skrape hele ruten fri for is.

– To av tre av dem over 65 år svarte at de er veldig nøye med å skrape vekk isen, mens fire av ti mellom 18 og 29 år svarte det samme, sier Engan Aasen.

Men det er ikke bare rutene som skal være godt nok skrapet, også tak, lykter, sidespeil og skilt skal være frie for snø. Veitrafikkloven sier at «føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende».

Førerkortbeslag

– Det er hver enkelt bilførers ansvar å sørge for godt nok utsyn, forteller Marlene Engan Aasen.

Utrykningspolitiet opplyser at deres håndhevingspraksis er følgende:

– Så lenge «vindusviskerfeltet» på frontruten, samt sidevinduene foran B-stolpen (de forreste sidevinduene), er frie for snø, is og dugg, gis det ingen reaksjon. Hvis det er skrapt eller fjernet mindre enn dette, utstedes forenklet forelegg på 2.000 kroner. Hvis sikten er vesentlig redusert, vurderes førerkortbeslag på stedet og det skrives en anmeldelse, sier UP-sjef, Runar Karlsen.

Kan bli dømt

Nesten alle de spurte i undersøkelsen vet at det er straffbart ikke å ha god nok sikt, men svært få visste hva minimumsstraffen var.

– Det er viktig å huske på at dette er en minimumsstraff. Har man slurvet med skraping og kosting av bilen og forårsaker en ulykke, kan man bli dømt for uaktsomhet, sier Engan Aasen.

– Skrap vinduene og kost bilen fri for snø for en sikker tur for deg og dine medtrafikanter, avslutter hun.

Artikkeltags