Til sammen er 13 ulike virksomheter omfattet av meklingen, som engasjerer fem organisasjoner på arbeidstakersiden. Motparten er Spekter, arbeidsgiverforeningen for fristilte statlige virksomheter.

Spekters mekling med Legeforeningen endte i en streik som fredag ble trappet opp til å gjelde 498 fagorganiserte ved sykehus.

Lønn og arbeidsvilkår

Lønn, arbeidsvilkår og pensjonsspørsmålet var tema for forhandlingene. Ifølge LO Stat vil Spekter fjerne de ansattes forhandlingsrett på pensjon, som 75 prosent av virksomhetene i Spekter har avtalefestet.

– Flere av virksomhetene har ønsket å bli enige om en prosess for å komme over til en annen pensjonsordning. For noen er dette nødvendig for å legge til rette for fortsatt lønnsom og bærekraftig drift, og for noen handler det også om å være best mulig rustet i en konkurransesituasjon, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

LO-forbundet Handel og Kontor vil med streikeuttaket i Vinmonopolet «tørrlegge Norge», som forhandlingsleder Christopher Beckham uttrykker det.

– Ikke ett pol kommer til å holde åpent, sa han til frifagbevegelse.no i august.

Polstreik vil merkes

Fullt så dramatisk blir det neppe, men en streik blant 1.300 ansatte vil Vinmonopolet få merke.

– Det vil i så fall dessverre få konsekvenser for mange av våre butikker, men Vinmonopolet vil så langt det lar seg gjøre holde butikker i drift med redusert bemanning og/eller åpningstid fram til den eventuelle konflikten er løst, opplyser Vinmonopolet på sine nettsider.