Vil anmelde søppelsyndere

FORTVILER: Overingeniør Heidi Viki i Renovasjon i Grenland fortviler over forsøplingen ved miljøstasjonene. Slik så det ut ved miljøstasjonen på Herkules i går.

FORTVILER: Overingeniør Heidi Viki i Renovasjon i Grenland fortviler over forsøplingen ved miljøstasjonene. Slik så det ut ved miljøstasjonen på Herkules i går. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Rester av en baderomsinnredning, møbler og flere sekker med søppel og klær lå strødd rundt miljøstasjonen på Herkules i Skien i går tidlig. Nå varsler Renovasjon i Grenland (RiG) anmeldelser.

DEL

- Det er helt forferdelig, og det går ikke an å ha det sånn. Finner vi informasjon som kan identifisere hvem som har gjort dette, kan vedkommende vente seg en anmeldelse, sier overingeniør Heidi Viki i RiG.

IKKE UNIKT

Tilfellet ved miljøstasjonen på Herkules er ikke unikt. Det vil trolig heller ikke den eventuelle anmeldelsen bli.

– Vi er nødt til å gjøre noe, og det blir en offensiv mot dette nå, forteller Viki.

Miljøstasjonen på Herkules har en container for glass og metallemballasje, og en for klær og sko. Mye av søppelet som preget plassen i går tidlig, hadde ikke noe der å gjøre i det hele tatt.

– Her er det el-avfall som kunne vært levert på El-kjøp rett ved siden av. I tillegg er det masse restavfall som skulle vært levert på Rødmyr eller i Pasadalen, sier Viki oppgitt.

ANSATT FOR Å RYDDE

De siste årene har antallet miljøstasjoner i Grenland økt betraktelig. Hver av den nye typen har kostet 150 000-200 000 å sette opp. I dag er det 29 i Skien kommune, 17 i Porsgrunn, 12 i Bamble og en i Siljan.

– Det betyr at alle har en i nærheten. De aller fleste står også ved butikker, påpeker Viki.

Hun fremhever også avfallsanleggene i Porsgrunn og Skien som svært brukervennlig. Flere typer avfall kan også leveres gratis. Likevel, RiG har vært nødt til å ansette en person på fulltid til å rydde opp på miljøstasjonene.

– Han besøker alle stasjoner i løpet av uka. Hver uke rydder han opp ett tonn søppel som bare er dumpet på utsiden av containerne. I løpet av et år blir det da rundt 50 tonn med søppel. Det er mye, og ikke minst unødvendig. Vi skulle gjerne brukt de ressursene på noe annet, sier overingeniøren.

KLAGER TIL BUTIKKEN

Søppelet som ikke finner veien til containerne blir dratt ut og rotet i av både mennesker og dyr.

– For butikkeiere og naboer er dette kjedelig. Det er mange fortvilte butikkeiere som ringer oss ettersom de får klager fra kundene, forteller Viki.

Aller verst er det som regel mandag morgen.

– Kan det bli aktuelt med overvåkingskameraer?

– Det har ikke vært aktuelt til nå. Vi håper at det skal bli bedre ved at vi får satt søkelys på det, sier Viki.

Ved flere anledninger har de også ringt søppelsyndere, om de har lagt fra seg identifikasjon.

– Jeg tror det har mye for seg. Det føles nok ganske ubehagelig for de aller fleste, sier hun.

IKKE HELSVART

Forsøplingen til tross. Viki konstaterer at folk i Grenland er blitt flinkere til å sortere og finne riktig plass for søppelen sin de siste årene.

– Mengden plast og metall har økt betraktelig. Det gjelder også for klær og sko. Mengden restavfall har samtidig gått ned. Det er gledelig å se, og det er tegn på at folk har blitt mye mer bevisst.

Hun er usikker på om unntakene skyldes uvitenheten eller rett og slett latskap og likegyldighet.

– En kan lure noen ganger. Folk dumper jo søppel i Trommedalen, som bare er noen kilometer fra avfallsanlegget.

Artikkeltags