Gå til sidens hovedinnhold

Vest-Viken et gammelt nazi-navn

Artikkelen er over 16 år gammel

Den nye storregionen Buskerud, Telemark og Vestfold kan få navnet Vest-Viken. Et navn som opprinnelig Vidkun Quisling fant opp.

NS-regionen Buskerud og Vestfold fikk navnet Vest-Viken først. Fra 2010 vil fylkene Buskerud, Telemark og Vestfold slås sammen. Oftere og oftere dukker navnet Vest-Viken, eller Vestviken opp. Dette har lenge irritert Nils Ivar Agøy, professor i historie ved Høgskolen i Telemark, avdeling Bø.

NS-DISTRIKT

- Vest-Viken ble for første gang brukt av Vidkun Quisling og Nasjonal samling. De kalte NS fylkesorganisasjon for Buskerud og Vestfold for F.O. 3 Vest-Viken. Som navn på et geografisk administrativt område, er dette første gangen Vest-Viken blir tatt i bruk. NS kalte sin fylkesorganisasjon i Akershus og Østfold for Øst-Viken. Det er jo på en måte logisk, Viken er et gammelt ord for Oslofjorden. forklarer professor Agøy.

Som for egen del synes det er smakløst og flaut at Vest-Viken, eller Vestviken nå er tilbake i varmen som betegnelse på et geografisk område.

Professoren forklarer også at Grenland egentlig ikke er Grenland.

- Grenland er egentlig områdene rundt Norsjø, pluss Bø. Området som nå omfatter Grenland, het egentlig Skiensfjorden. Gamle Telemark var bare Øvre og Vest Telemark. Når navnet på fylket ble bestemt i Stortinget 1918, var det et mindretall som ønsket at fylket skulle hete Grenland Telemark. Før het fylket Bratsberg, og det het det siden 1660, forklarer historieprofessoren, som ikke kan skjønne hva regionen Buskerud, Telemark og Vestfold skal kalles.

- Det finnes ikke geografisk navn på det aktuelle området. Kanskje en må gjøre som i gamle Sovjetunion og i Frankrike, kalle administrative området p.r. nummer, avslutter professor Nils Ivar Agøy, som heller foretrekker nummer enn nazibetegnelsen Vest-Viken.

UKJENT

Fylkesordfører Gunn Marit Helgesen var ukjent med at navnet Vest-Viken, eller vestviken har sitt opphav fra en gammel NS-region.

- Nå er ikke navnet på regionen bestemt ennå, men dette var nytt for meg, sier fylkesordføreren, som mener at det faller seg naturlig å kalle et område vest for Oslofjorden for vestviken.