Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig nedbør gir betydelig snøskredfare

Artikkelen er over 3 år gammel

Kraftige nedbørsmengder fører til betydelig snøskredfare i Jotunheimen, Hardanger og Vest-Telemark, opplyser NVE.

– Med så mye regn bør man være obs på å holde avstand til bratte heng, fordi skredene kan løsne av seg selv. Det er også lurt å være oppmerksom på såkalte sigesprekker i snøen, sier vaktleder Andreas Haslestad i snøskredvarslingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Snøskredfaren er på nest høyeste nivå i Jotunheimen, Hardanger og Vest-Telemark.

Skred på Sognefjellet

Torsdag ettermiddag er fylkesvei 55 på Sognefjellet stengt etter ras ved Krossbu i morgentimene, melder Statens vegvesen. Ingen ble skadd i skredet. Store nedbørsmengder øker faren for nye ras, og veien er stengt utover ettermiddag og kveld.

– Grunnen til at faregraden øker er at snøen blir overmettet av vannet fra de store nedbørsmengdene. Det kan løse opp bindinger i snøen og gjøre den våt og løs. Hele snøpakker kan skli ut i det vi kaller for glideskred, forklarer Haslestad, som påpeker at snøskredfare er en naturlig på denne tiden av året, men at situasjonen blir ekstra intens med den kraftige nedbøren.

– I morgen gir nedbøren seg, og det blir kaldere til fjells, og da vil skredfaren avta raskt, forsikrer Haslestad.

Obs-varsel

Meteorologisk institutt varsler om store nedbørsmengder de neste dagene.

– Det er sendt ut obs-varsel om store nedbørsmengder i flere fylker, og i Sunnhordland og nord i Rogaland kan det bli opptil 60 millimeter enkelte steder. Også Agder, Telemark, Buskerud og vestlige deler av Oppland må belage seg på store mengder nedbør, opplyser vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

Fredag ser imidlertid regnbygene ut til å ta en etterlengtet pause, og hovedstaden kan muligens få en snarvisitt av sola.

– Det har vært en grå uke flere steder, men når vi kommer fram til fredagen ser det bedre ut. Regnbygene over Vestlandet passerer forbi etter hvert, og det blir bedre særlig i Møre og Romsdal og i Trøndelag.

På Østlandet vil det fortsatt være litt spredt nedbør, sier Moxnes.