Vemork-helt portrettert av New York Times

Vemork-veteranen Joachim Rønneberg profileres av New York Times. Sabotasjeaksjonen på Vemork i 1943 ble en av krigens mest kjente.
(NTB Scanpix)

Vemork-veteranen Joachim Rønneberg profileres av New York Times. Sabotasjeaksjonen på Vemork i 1943 ble en av krigens mest kjente. (NTB Scanpix) Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mannen som ledet tungtvannsaksjonen på Vemork i Tinn, 96 år gamle Joachim Rønneberg, ble viet en stor artikkel i lørdagens New York Times.

DEL

Den amerikanske storavisen presenterer 96-åringen i sitt lørdagsportrett, skriver Sunnmørsposten. Avisen har vært hjemme hos Rønneberg i Ålesund.

For en mann som reddet verden, eller i det minste hjalp til med å sikre at Adolf Hitler aldri fikk fatt på en atombombe, har 96-årige Joachim Rønneberg et overraskende lite heltemodig syn på de kreftene som former historien, skriver avisen.

– Rønneberg ledet sprengingen av tungtvannsanlegget på Vemork i 1943. I mai mottok han Forsvarets hederskors for sin innsats under krigen.

– Det er så mye som bare var hell og tilfeldigheter. Det var ingen plan. Vi håpte bare på det beste, forteller Rønneberg om tungtvannsaksjonen, en historie som engasjerte norske TV-seere og ga seerrekord da serien ble vist på NRK tidligere i år.

Artikkelen i New York Times avsluttes med Rønnebergs syn på dagens internasjonale situasjon.

– Det burde være åpenbart for folk at fred og frihet er noe man må kjempe for. Det virker som om politikerne har glemt dette, sier 96-åringen.

Artikkeltags