Gå til sidens hovedinnhold

Kappløp mot 15 varmegrader

Artikkelen er over 3 år gammel

Temperaturer opp mot 15 grader, spår Meteorologisk institutt om ukas værutsikter. Fredag kan det bli oppholdsvær landet over.

– Akkurat nå er det et kappløp mellom flere steder om å nå 15 grader. Det skjer antakeligvis på Vestlandet, men et par steder på Østlandet kan også utmerke seg, sier meteorolog John Smits til NTB.

Været kommer som følge av et solid høytrykk fra Norskehavet, som trolig kommer til å holde stand ut helga. Dermed blir det godvær i store deler av landet.

– Fredagsprognosen ser særlig bra ut. Da kan det på ettermiddagen og kvelden bli oppholdsvær over hele landet, sier Smits.

Utbredt finvær

Meteorologen spår temperaturer mellom ti og femten grader, og særlig fint vær på store deler av Vestlandet. Her blir det høye temperaturer på dagtid helt opp til Møre og Romsdal.

Samtidig kan også Trøndelag vente seg finvær, mens temperaturene stiger i de tre nordligste fylkene.

– Her blir temperaturene på dagtid trolig mellom null og ti grader, avhengig av hvor du befinner deg, spår Smits.

Usikkert lengst nord og sør

På landsbasis trekker Smits fram to områder der været er mer usikkert.

Det ene er kyststrøkene i Troms og Finnmark, der torsdags- og lørdagsværet trolig vil preges av sludd og snøbyger. Det andre spørsmålstegnet er de sørlige delene av Sør-Norge.

– Rogaland, Agder og Telemark trues av skyer sørfra. De kommer drivende fra kontinentet, men det er ikke sikkert at de når fram til fastlandet. Det blir spennende å se hvor langt nord de kommer, sier Smits.

Lite flom og uvær

Smits melder om gode turforhold, og temperatur på rundt nullpunktet på høyfjellet. I lavtliggende fjellområder blir det mer varme, uten at Smits spår noen voldsom snøsmelting.

Følgelig vil flomfaren være lav.

– Så lenge det holder seg tørt, smelter snøen i passe fart, så dette er ikke noen krise. Dette er det beste været NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) kan ønske seg, sier meteorologen.

Han melder også om små sjanser for uvær.

– Det blir ikke noe storm, men det kan bli periodevis en del vind lengst sør, og enkelte plasser i fjellene sør for Jotunheimen, sier John Smits om været ut denne uka.