Gå til sidens hovedinnhold

Værvarselet bommet over 50 prosent av gangene

Artikkelen er over 4 år gammel

En test av varselet til Yr og StormGeo over fire dager flere steder i landet, ga nedslående resultat.

[Nettavisen] VG har sjekket værvarslene som Yr og StormGeo gir via sine apper og fokuserte på symbolene som ble meldt, ikke tekstforklaringen. Testen ble gjort på både langtids- og sekstimersvarsler og utført på fem forskjellige steder i Norge.

Resultatet?

Yr varslet rett vær i 45 prosent av tilfellene, mens StormGeo traff bare 37,5 prosent av gangene.

- Nå har vi mye lokal nedbør, til dels over hele landet, men spesielt på Sør- og Østlandet. De siste par ukene har forutsigbarheten i atmosfæren vært lav, det gir utslag i værmeldingen. Vi har måttet klø oss en del i hodet, sier statsmeteorolog John Smits til VG.

Stedene som VG kontrollerte, var Bragenes i Drammen, Vestre Sandøya i Tvedestrand, Helsfyr i Oslo, Røst i Nordland og Bergen sentrum. Meteorologene fikk bestått dersom det var innenfor to graders feilmargin de første tre dagene og tre graders feilmargin for langtidsvarsler.

Ingen av stedene klarte Yr eller StormGeo å treffe med både kort- og langtidsvarsel torsdag, fredag, lørdag og søndag. Yr traff med seks av åtte varsler på Helsfyr, men bommet også sju av åtte ganger i Bergen sentrum. StormGeo traff best i Bragenes, med fem av åtte varsler rett, men bommet seks av åtte ganger på Røst og Vestre Sandøya.

- Når folk flest er mest opptatt av været, er det dessverre vanskeligst å melde. Det er vanskeligere enn om vinteren fordi værsystemene er svakere, sier vakthavende meteorolog Olav Krogsæter i StormGeo til VG.

Han mener at testen burde ha vært utført over en periode på minst én måned.

Jørn Kristiansen ved Meteorologisk institutt påpeker at det er rom for tolkning av værsymbolene.

- Tenk deg at du bor på et sted med skyer i horisonten, men du har klar himmel over deg. Er det da skyet eller klart vær? Her tolker folk været forskjellig, og det gjør at det er krevende for oss å velge værsymbol, sier Kristiansen til VG.