Nær varmerekord flere steder i Telemark i dag

Foto: Meteorologisk institutt

Foto: Meteorologisk institutt

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Det har vært strålende vårvær i Nedre Telemark søndag. Flere steder har temperaturen kommet over 20 grader og finværet fortsetter i morgen.

DEL

Ved Gjerpen målestasjon i Skien var temperaturen 21,4 grader klokken 15. Også i Bø, på Notodden og i Gvarv ble det målt temperaturer over 20 grader søndag ettermiddag.

Dette er blant de høyeste temperaturene som er målt her i fylket i mars måned noensinne.

– Det ble målt enda høyere temperaturer i 2012, men det kan virke som om dagen i går inn på en andreplass, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl. Han understreker at det er noe som må sjekkes grundigere, men dagens temperaturer ligger helt i ytterkant av det som er vanlig.

Vind i fjellet

Kald luft fra sjøen gjør at temperaturene ikke når like høyt lengst sør i fylket. På Jomfruland utenfor Kragerø ble det målt ti grader.

Den høye temperaturen kommer som følge av kraftig vind i fjellet, den såkalte fønvindeffekten. På Gaustatoppen blåste det stiv kuling søndag formiddag og det skal fortsette også utover mandagen.

Flott mandag

Det betyr at det fine været i lavlandet fortsetter med flott mandagsvær.

– Det blir kanskje ikke fullt så varmt som på søndag og lengst ute ved kysten er det fare for noe morgentåke, men det blir hvert fall temperaturer over 15 grader og kanskje over 20 grader på mandag også, avslutter Escobar Løvdahl fra Metorologisk institutt.

Artikkeltags