- Vi forsøker å få tak i en bil for å komme oss unna

VIL KOMME SEG UNNA: Åslaug Sem-Jacobsen og familien forsøker å få tak i en leiebil slik at de kan komme seg unna før orkanen Matthew slår inn mot kysten.

VIL KOMME SEG UNNA: Åslaug Sem-Jacobsen og familien forsøker å få tak i en leiebil slik at de kan komme seg unna før orkanen Matthew slår inn mot kysten. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

FLORDIA: Åslaug Sem-Jacobsen fra Notodden er i Florida sammen med familien. Torsdag kveld er orkanen Matthew ventet å nå kysten. - Vi prøver å skaffe oss en leiebil for å komme seg unna, sier Sem- Jacobsen.

DEL

- Vi er i Fort Lauderdale og prøver å komme oss opp til Orlando en dag tidligere enn det som opprinnelig var planen, sier Sem-Jacobsen som til daglig er varaordfører på Notodden.

Hun forteller om lange køer hos leiebilselskapene. Hun er ikke redd for sikkerherheten på hotellene i Fort Lauderdale, men forventer at infrastruktur som veier og elektrisitet kan få ødeleggelser. I så fall ville oppholdet ute ved kysten trolig blitt lengre enn planlagt.

- Orkanen er det eneste folk prater om akkurat nå. Be safe, sier de til oss hele tiden, fortsetter Sem-Jacobsen.

Rare i ansiktet

Familien Lehmann fra Skien kjører motsatt vei. De har vært i Orlando og har kjørt til Fort Lauderdale i dag.

De er foreløpig ikke bekymret for den ventede orkanen, men de ansatte på hotellet i Orlando ble helt rare i ansiktet da familien fortalte at de skulle videre til Key West. Dette området ligger meget utsatt til.

LANGS VEIEN: Christine Sverdsten, Hilde Lehmann, Ståle Wenås, Irene Sverdsten Kuhne, Øyvind Sverdsten er på vei til Fort Lauderdale med bil. Dersom orkanen slår til er planen å holde seg på hotellet.

LANGS VEIEN: Christine Sverdsten, Hilde Lehmann, Ståle Wenås, Irene Sverdsten Kuhne, Øyvind Sverdsten er på vei til Fort Lauderdale med bil. Dersom orkanen slår til er planen å holde seg på hotellet. Foto:

- De roet seg da vi fortalte at turen til Key West først skal skje om noen dager, sier Hilde Lehmann til TA.

- Vi har ikke merket noe til uværet foreløpig, men kommer jo til å holde oss innendørs på hotellet i Fort Lauderdale om det blir ille.

Amerikanere handler inn nødvendig proviant og sørger for å ha nok vann, og flere tusen forbereder seg på å forlate hjemmene sine langs kysten når orkanen Matthew nærmer seg.

1 million evakueres

Guvernøren i South Carolina sier hun kommer til å utstede evakueringsordre onsdag, slik at 1 million mennesker som bor langs kysten kan komme seg bort, skriver The Guardian.

– Vi må være forberedt på å bli direkte rammet av orkanen. Min største frykt er at folk ikke forstår alvoret i en orkan, sier Florida-guvernør Rick Scott.

– Ikke ta noen risiko. Dra før det er for sent, oppfordrer guvernøren. Han har rådet befolkningen til å hamstre minst tre dagers forbruk av mat, vann og medisiner.

Butikkene går tom

I Sør-Florida var køene i matbutikkene lengre enn vanlig tirsdag og noen basisvarer ble utsolgt. Jernvarekjeden Hope Depot i byen Davie, nord for Miami, var tom for propangass og batterier, og i Charleston i South Carolina var flere bensinstasjoner tomme for drivstoff.

– De skremmer oss veldig. På TV går stormalarmen med få minutters mellomrom, sier Simone Corrado, som er i matbutikken Publix i Davie for å kjøpe vann.

Havnen stenger

Havnen Port Canaveral, som ligger utenfor byen Orlando, har utstedt evakueringsordre med frist onsdag formiddag. Det gjelder alle cruiseskip, fiskebåter, fritidsbåter og frakteskip, skriver Orlando Sentinel. Disney World melder at de kommer til å holde åpnet som vanlig, men at personalet følger værsituasjonen tett.

Det hvite hus melder at nødhjelp er sendt til delstatene som ventet å bli rammet av orkanen.

Matthew er det kraftigste uværet som har rammet Karibia og USA siden Wilma og Katrina i 2005.

Orkanen har så langt kostet 11 mennesker livet og skapt store oversvømmelser i Haiti og på Cuba. Uværet beveger seg mot Bahamas og ventes å treffe USA torsdag kveld.

Artikkeltags