– Dette er en vanskelig årstid. At folk tar sjanser er det ikke behov for i trafikken

KALDT: Nattefrosten har kommet for å bli. Hvert fall fram til helgen, ifølge Meteorologisk institutt.

KALDT: Nattefrosten har kommet for å bli. Hvert fall fram til helgen, ifølge Meteorologisk institutt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

TELEMARK: Nattefrosten har kommet for å bli. I hvert fall fram til helgen, skal vi tro Meteorologisk institutt.

DEL

– Det vil være kaldt om natten med minusgrader, og det vil fortsette i noen dager til. Hvert fall til helgen, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt til TA.

– Man bør være obs på vei til jobb, legger Bentsen til og forteller at det kan være glatt enkelte steder.

Frost

Tirsdag morgen kunne flere i Grenland oppleve frost på ruten da de var på vei til jobb. Dette vil vare fram til helgen, som meteorologen melder. Men om frosten har kommet for å bli, er for tidlig å si.

– Det kan komme litt rim, men det ventes ikke snø. Til helgen vil det skye til og komme nedbør i form av regn, forteller Bentsen.

Kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, er klokkeklar på at man bør ha vinterdekk hvis man skal til fjells.

– Dette er en vanskelig årstid. Det er jo ikke lengre enn tirsdag siden det var problemer på Hardangervidda, og det viser bare hvor ustadig været er på denne tiden. Vi skal heller ikke lengre tilbake enn til 2011 for å finne et annet godt eksempel.

I Hedmark og Oppland viste langtidsvarselet for høstferien knallvær. Siste helg i ferien kom snøen overraskende på, sier Engebretsen, og peker på at dette førte til flere trafikkuhell som kunne vært unngått om bilistene hadde byttet til vinterdekk.

– Å ikke være forberedt er å ta en sjanse. Og at folk tar sjanser, det er det ikke behov for i veitrafikken.

Snø

I forrige uke kunne TA melde at den første snøen hadde kommet til fylket. Skal vi tro meteorologen vil den milde temperaturen på dagtid sørge for at det ikke kommer noe snø denne uken, verken i lavt- eller høytliggende strøk.

– En kan vente opp mot 10-12 grader på dagen. Utover det er det usikkert, det er de prognosene vi har per nå, avslutter Bentsen.

Vinterdekk

Det er i utgangspunktet ikke lov til å kjøre med piggdekk før 1. november her i landet. Et finnes unntak, dersom føret krever det.

Kommunikasjonsrådgiveren poengterer at fallhøyden er stor dersom man tar sjansen på å kjøre med sommerdekk.

– Har man et uhell kan det føre til avkortning i forsikringen. Og om man er rimelig uheldig, kan det skape store trafikkulykker. Da kan man bli dømt for uaktsomhet - og da er å miste førerkortet bare en brøkdel, sier han, og viser til paragraf tre i Veitrafikkloven.

I tillegg til å bytte til vinterdekk, anbefaler han også alle sjåfører å sjekke lysene og frontruta i disse dager.

– Det mange bommer på er at de glemmer å vaske frontruta innvendig. Når man da møter motgående lys i mørket, vil sikten kunne forvrenges. På dagtid med lav høstsol kan det også bli dårlig sikt, sier han.

Artikkeltags