Venter store mengder regn - her ber de folk om hjelp

Foto: Meteorologisk institutt

Foto: Meteorologisk institutt Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

TELEMARK: Det er ventet store mengder nedbør på Sør- og Østlandet tirsdag ettermiddag, og ifølge meteorologene er det Telemark som vil få den største mengden regn denne gangen.

DEL

Det er varslet opp mot 75 millimeter regn i de nedre deler av Telemark, fra tirsdag ettermiddag.

Meteorolog Marit Berger, ved Meteorologisk institutt, opplyser til TA at nedbørsmengden vil ligge mellom 40–75 millimeter, der store deler av Grenland må regne med nedbør opp mot 50 millimeter.   

– Midt på dagen vil det bli et lite opphold, før nedbøren kommer inn igjen for fullt i ettermiddag. De største mengdene er ventet å komme fra kvelden av, sier Berger.

I løpet av natten vil nedbøren avta, og det intense regnværet ventes å være over innen onsdag morgen.

Oppjusterte flomnivå

Mandag oppjusterte NVE flomvarselet i Telemark og Aust-Agder til oransje nivå.

– Oransje er det nest høyeste varslingsnivået, og innebærer at det kan ventes omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder, melder NVE.

NVE anbefaler folk å være føre var og sikre og flytte verdier bort fra utsatte steder. Det frarådes også å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring.

Ber innbyggerne om hjelp

Porsgrunn kommune ber på sine hjemmesider om hjelp fra innbyggerne til å holde et øye med slukene i kommunen. 

«Det er varslet en nedbørstopp fra cirka klokken 17–23 i kveld, med cirka 50 mm bare i denne perioden. Dette etter at bakken er fullstendig mettet med vann. Totalt meldes det over 80 mm i Porsgrunn på 24 timer.», skriver kommunen.

Kommunen øker beredskapen og har de fleste av sine mannskaper tilgjengelige. De oppfordrer også folk til å «adoptere» et sluk og holde et øye med på det.

– Ikke åpne sluket, men hold den fri for løv og annet, melder kommunen.

Ikke bekymret

Det er ventet store nedbørsmengder i hele Skiensvassdraget, men direktør Nicolai Østhus i Øst-Telemarkens Brukseierforening er ikke spesielt for at de store vannmengdene skal føre til flom.

– Det er ventet mye regn i dag, men så ser det ut til å bli rolig framover. Vi får dessuten hjelp av kulden fordi nedbøren kommer snø i høyereliggende strøk, sier Østhus. Det gir en forsinkelse i vannføringen. Selv om vannstanden er høy skal det fortsatt være litt å gå på.

Stengte veier

Regnværet i helgen sørget for flere stengte veier på Sørlandet. Blant annet var E18 stengt fra Kragerø til Arendal. Politiet har hatt patruljebiler langs E18 natt til tirsdag, og er spente på utviklingen gjennom dagen.

Artikkeltags