Gå til sidens hovedinnhold

Mildvær gjør islagte vann farlige

Artikkelen er over 5 år gammel

Sprengkulden er over i denne omgang, og neste uke kommer plussgradene igjen for store deler av landet.

Det gir grunn til særlig varsomhet for skigåere og andre som ferdes over islagte vann.

– Det er nå isen er på sitt mest forræderske. Da er det livsfarlig å ta sjanser, advarer Claire Alfonso, president i Norges Livredningsselskap.

Hvert år drukner flere mennesker etter å ha gått gjennom isen. Alfonso råder folk til å følge isvettreglene og ha respekt for isen. Bruk alle sanser, og hold deg unna steder der du bør vite at det er svak is.

– Sjekk gjerne isvettreglene på internett – der finnes kortfattede, men livreddende tips og forklaringer til hvert av punktene. Vel verdt å bruke fem minutter på, sier Alfonso.

Plussgrader

Sprengkulden har ligget lenge over landet, men allerede i løpet av fredagen er det blitt mildere.

- I begynnelsen av neste uke er vi over på plussiden mange steder, opplyser statsmeteorolog Håkon Mjelstad til NTB.

De mildeste dagene kommer i begynnelsen av uken, men tøværet strekker seg helt fram til neste helg.

– Periodevis vil det komme nedbør, og det vil mange steder komme som regn. I innlandet er det fare for at alt kan komme som snø, sier Mjelstad.

Det er varmluftssystem fra sør og vest som nå fortrenger kulden, som har ligget så stabilt over landet. De gnistrende kalde, men nydelig klare og solfylte dagene blir erstattet av gråvær. Men innimellom blir det nok en del solgløtt også, ifølge meteorologen.

Advarer mot underkjølt regn

Værsystemet med forholdsvis mildt, men noe grått vær, vil stort sett være likt over hele landet. Meteorologen venter plussgrader både på Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, Trøndelag og kysten i Nord-Norge.

– Når en kraftig kuldeperiode blir erstattet av mildvær, kan det være fare for underkjølt regn. Så i begynnelsen av uka kan det bli glatt og litt småskummelt å ferdes ute, sier Mjelstad.

Midt-Norge får noe mer gråvær enn resten av landet. På Sørlandet og langs kysten nordover kan det periodevis bli kuling fra sør og sørvest. Vinden blir trolig kraftigst på Vestlandet, mens Trøndelag vil ligge litt mer i lé.