OBS: Ikke la deg lure av været

VÅTT: Stigende temparaturer gjør veibanen mer våt enn hvit. Det betyr ikke at man bør drøye dekkskiftet til siste liten. Slik så det ut på Haukelifjell onsdag formiddag.

VÅTT: Stigende temparaturer gjør veibanen mer våt enn hvit. Det betyr ikke at man bør drøye dekkskiftet til siste liten. Slik så det ut på Haukelifjell onsdag formiddag.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Høsten har vært svært mild, og snøværet lar fortsatt vente på seg. Det betyr ikke at man bør utsette dekkskiftet til siste liten.

DEL

Meteorologisk institutt sendte tirsdag ut et OBS-varsel der bilister ble advart mot lokalt vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge.

Varselet ble sendt ut for fylkene Telemark, Aust-Agder, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Buskerud og Oppland, og det ble meldt om vanskelige kjøreforhold på grunn av snø og vind.

- TEMPERATURENE STIGER

Men allerede onsdag formiddag ser det ut til at det verste kan være over.

- Det var minusgrader i natt, og det har kommet noe nedbør som snø eller sludd på fjellovergangene. Men temperaturene stiger, og vil fortsette å stige utover dagen. Derfor er vi nok over det verste for denne gang, sier meteorolog, Vibeke Thyness til TA ved 10-tiden onsdag formiddag.

- IKKE VENT MED DEKKSKIFTET

Men selv om temperaturene stiger igjen, advares det mot å utsette dekkskiftet lengst mulig. Trenden med å utsette dekkskiftet har tiltatt de siste årene i takt med mildere høst- og vintervær.

- Noen venter gjerne til langt ut i november med å skifte. Noen senere enn det også, sier Ketil Lindstrand i dekk-kjeden Vianor.

Bileiere som setter bort dekkskiftet og dekkoppbevaringen til dekkhotell, får innkalling når vinteren nærmer seg, men Lindstand opplever stadig at oftere at bileierne utsetter dekkskiftet til siste liten.

- I år har vi en nedgang på 20 prosent av kunder som bekrefter timeinnkallingen sin i forhold til i fjor. Vinterværet kommer ofte plutselig, og resultatet blir at det blir mye vanskeligere å få dekkskiftetime på dagen.

MILD SEPTEMBER

Årets september var den sjette mildeste siden 1900. Temperaturen i oktober har også ligget over normalen, ifølge Meteorologisk institutt.

– I lavlandet er det ingen vinter i sikte med det første, men det kommer et temperaturfall i nord midt i denne uken. Og over fjellovergangene har det vært snøføre flere steder allerede, sier meteorolog Thyness.

Selv har hun lagt om til vinterdekk allerede.

– Vi har hatt flere frostnetter på Østlandet. Det er på ingen måte feil å legge om nå, sier hun.

Fra 1. november og til og med første helg etter 2. påskedag er det tillatt å bruke piggdekk i Norge. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode 15. oktober til og med 31. mars.

Utrykningspolitiet presiserer imidlertid hver høst og vår at de utviser skjønn i overgangsperiodene. Det viktigste er å sko bilen etter forholdene.

- IKKE TRO DU KJØRER PÅ SOMMERFØRE

Men at det ikke er snø, betyr ikke nødvendigvis bar asfalt.

Eksempelvis meldes det onsdag om underkjølt regn på FV 38 i Tokke. Folk som kjører på strekningen bør være oppmerksom på dette mellom Åmdalsverk og Vråliosen, sør for Dalen. Regnet fryser på bakken, og det skaper veldig glatte veier.

– Mange tror de kjører på sommerføre ennå, men det er å lure seg selv. Kombinasjonen av nattefrost og tåke lager lommer av glatt asfalt, sier Ketil Lindstrand.

Vinterdekkene du setter på skal ha minst tre millimeter mønsterdybde, ifølge Statens vegvesen. Dekkbransjen mener den bør være dypere.

– Vi anbefaler folk å bytte dekk før. Under fem millimeter reduseres dekkets egenskaper til å drenere vekk snø og slaps, framholder Lindstrand.

Artikkeltags