Gå til sidens hovedinnhold

– Ingen plikt å møte opp på dugnad

Artikkelen er over 4 år gammel

(Nettavisen) Og det er ingen som har lov til å gi bot til de som ikke møter opp, sier ekspert.

Våren er her og med den tid for dugnad i borettslag og sameier. Det særnorske begrepet får mange til å skjelve, men frykten er ofte større enn det risikoen tilsier i rent juridisk forstand.

Ingen kan pålegge deg dugnadsarbeid.

– Dette er definert som frivillig arbeidsinnsats uten å motta noe vederlag. så det er en frivillige greie. Det er ingen som plikter å møte opp på dugnad, sier advokat Line Parelius i Advokatfirmaet Stadheim Vollen Parelius.

– Så du kan med god samvittighet sette deg godt til rette i sofaen mens naboene herjer i bakgården?

– Rettslig sett så kan man det, men sosialt sett tar man en risiko ved å gjøre det, sier hun.

Parelius har jobbet som advokat i Huseiernes Landsforbund i fjorten år, samt vært foreleser i boligrett på BI og foreleser i Husleie- og eierseksjonsrett på Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

– Det er ingen sameier eller borettslag som har noen hjemmel for å gi bot til de som ikke møter opp på dugnad, fortsetter advokaten.

Tross fullstendig mangel på ris bak speilet, kan styret derimot belønne de som stiller opp for fellesskapet.

– Det noen velger å gjøre er jo å prise den jobben skal utføres og si at det her blir en felleskostnad ved å sette det ut, men de som møter opp og gjør sin andel og sparer kostnader – de skal få slippe å betale den delen av kostnaden som vedlikeholdet medfører, sier Parelius.

Advokaten mener at borettslaget på den måten kan man sørge for at de som ikke gjør sin andel ender opp med å måtte betale kostnaden ville ha blitt dersom noen profesjonelle skulle ha utført det.

– Men dette forutsetter at man må bergene kostnadene i forkant, understreker hun.