Her kommer tordenværet

Artikkelen er over 4 år gammel

TELEMARK: Fredag ettermiddag skal det smelle på Østlandet. Meteorologisk institutt melder at et kraftig tordenvær er på vei inn mot kysten.

DEL

Da TA snakker med meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt, ved 12.10-tiden, har allerede tordenværet nådd kysten av Telemark.

- Det er i full gang. Det er voldsomt tordenvær på kysten nå, og dette vil dra seg videre over Vestfold, og i retning mot Oslofjorden, sier Granan.

Forbigående

Tordenværet skal ikke vare lenger enn toppen et par timer før det har passert, og Granan melder at etter tordenværet vil være lettere vær på vei.

Det er heller ikke meldt om store nedbørsmengder i forbindelse med tordenværet.

Dermed er det liten fare for at tordenværet skal sette noen demper på helgen.

- I morgen venter vi bra vær over det meste av Østlandet, sier Granan.

Statistisk sett er juli den måneden da Norge opplever mest lyn og torden. Mer enn en tredel av lynnedslagene skjer i juli.

Mest i øst

Det er østlandskommuner som opplever mest tordenvær i løpet av sommermånedene. Hele fem av de ti kommunene i Norge som har høyest lyntetthet, ligger på Romerike, viser tall utarbeidet av Statnett og Meteorologisk institutt.

– Kommunene med størst lyntetthet ligger stort sett i den sørlige delen av det sentrale østlandsområdet. Her har vi innlandsklima med varme somre som gir gode forhold for oppbygging av bygeskyer og torden, forklarte Laila Fodnes Sidselrud, seniorrådgiver ved Meteorologisk institutt i sommer da vi sist hadde tordenvær i området.

Trekk ut kontakten

– Trekk ut kontakten hvis det er meldt lyn eller om du drar på ferie, rådet skadeleder i DNB Forsikring, Ketil Voll i en pressemelding i sommer.

De vanligste lynskadene skjer som følge av overspenning i nettet. Elektronisk utstyr og hvitevarer som er koblet til strømkontakter er utsatt. De vanligste skadene skjer på PC, fjernsyn, varmepumper, kjøleskap/frysebokser og alarmanlegg.

Artikkeltags