Advarer mot å gi penger til disse

Leker: Vår fremtid delte ut leker, skolemateriell og klær til barna på to barnehjemmene som de har inngått et samarbeid med i november 2015.

Leker: Vår fremtid delte ut leker, skolemateriell og klær til barna på to barnehjemmene som de har inngått et samarbeid med i november 2015. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Innsamlingskontrollen advarer nå mot å gi penger til hjelpeorganisasjonen Vår fremtid fra Skien. Torsdag havnet organisasjonen på OBS-listen.

DEL

Dette skjer etter at den omstridte innsamlingsaksjonen ikke har gitt Innsamlingskontrollen innsyn i økonomiske forhold.

Ifølge direktør Børre Hagen i Innsamlingskontrollen, har ikke Vår fremtid gitt opplysninger om sentrale økonomiske forhold.

Vår fremtid har drevet innsamling av penger i store deler av landet.

Svarer ikke

- Vår Fremtid har unnlatt å svare på gjentatte henvendelser fra Innsamlingskontrollen. Vi legger etter dette til grunn at organisasjonen ikke ønsker å gi opplysninger om sentrale økonomiske og organisatoriske forhold. Vår Fremtid har tidligere også brukt Innsamlingskontrollens logo uten å være godkjent, opplyser han videre.

Politiet i Telemark har tidligere uttalt at de har vært bekymret for måten Vår Fremtid har drevet innsamling på, og har også aksjonert mot dem når de har samlet inn penger.

- På et generelt grunnlag anbefaler vi givere kun å støtte organisasjoner som står på Innsamlingskontrollens Godkjent-liste. Disse organisasjonene har selv valgt å bli kontrollert eksternt, og følger strenge regnskapskrav og etiske retningslinjer for innsamling, understreker Hagen.

Vår fremtids offisielle nettside er torsdag nede, men organisasjonen har fortsatt en side på Facebook.

Bolivia

Skiensmannen Jonas Tørbakken er oppført av innsamlingskontrollen som leder av Vår fremtid. Selv hevder han at dette ikke er tilfelle. Ifølge ham selv er han kun styremedlem. Sentrale i organisasjonen er også Andreas Ferstad Viker, Thomas Pettersen og Sebastian Bergli.

TA skrev i november 2015 at hjelpeorganisasjonen hadde opprettet et samarbeid med to barnehjem i Cochabamba i Bolivia.

Dengang skal en anonym giver ha gitt Vår fremtid over 300 000 kroner, og fire stykker fra organisasjonen dro ned til Bolivia for å se at pengene ble brukt riktig.

– Vi ønsker nå å vise at vi er i gang, og nå kan vi endelig vise hva vi har gjort, sa Pettersen til TA dengang.

Henla siktelse for underslag

Vår fremtid fikk en trøblete start da politiet i november 2014 siktet to av de involverte i organisasjonen for underslag – en sak som ble henlagt i sommeren 2015. Organisajonen har uttalt at de syntes det er beklagelig at den negative medieomtalen ødela oppstarten.

I forbindelse med politiets etterforskning ble pengene Vår fremtid hadde fått tilbakeført til giverne og organisasjonen mista bankkontoen sin. Senere har de opprettet en Paypal-konto.

– Vi fører regnskap og vi vil også inn i Innsamlingskontrollen. Men da trenger vi fakturaene som politiet beslagla og de har vi ennå ikke fått tilbake, sa Pettersen til TA i november ifjor.car

Artikkeltags