Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiet sendte valg-SMS til 500.000 nordmenn - det skaper reaksjoner

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er innspurt i valgkampen og de fleste knep blir tatt i bruk. Arbeiderpartiet sendte i formiddag ut SMS til 500.000 nordmenn. Det har skapt reaksjoner.

«Hei. Stortingsvalget blir jevnt. Du avgjør om Frp og Høyre fortsetter i regjering. Vil du ha et skifte? Skole og eldre fremfor skattekutt? Stem Arbeiderpartiet!».

Slik lød meldingen Arbeiderpartiet søndag sendte på SMS til en halv million nordmenn.

- Nytt i norsk valgkamp

- Dette er nytt i en norsk valgkamp, sier Tor Bang, førsteamanuensis ved institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI, til Nettavisen.

- AP har jo ikke lyktes så godt i denne valgkampen, men valget er jo ikke over ennå. De har nok slitt med å nå frem til sine velgere, så denne SMSen er vel en oppsummering av det de ønsker at valgkampen skal dreie seg om, men som de kanskje ikke har lyktes med å få alle til å fokusere på. Valgkampen deres har jo blant annet blitt forstyrret av Støres investeringer, og en del andre ting, sier Bang, som er ekspert på PR og politisk kommunikasjon.

Vekker reaksjoner

SMS-meldingen skaper reaksjoner. Flere som har reservert seg mot reklame på telefonen stusser over at de får meldingen. Noen sammenligner det med spamming. På partikontoret viser de til et unntak i Markedsføringsloven.

«Arbeiderpartiet, hvorfor sender dere meg denne meldingen? Jeg er reservert mot reklame?» spør én.

«Ap bryter markedsføringsloven, masseutsendelse av SMS uten aktivt samtykke», skriver én på Twitter.

«Valg SMS fra Ap ... Lovlig? DM er veldig spesielt på dette budskapet», lyder en annen av reaksjonene på Twitter.

Kjøpte telefonliste fra byrå

Fra Arbeiderpartiets pressekontor får Nettavisen opplyst at listen over mottakere er kjøpt fra byrået IPE Konsument og at antallet mottakere er 500.000 stemmeberettigede.

Mens Markedsføringsloven har en formulering om at du kan reservere deg mot uønsket reklame, gjelder dette for næringsdrivende, og det finnes et unntak i denne loven for frivillige organisasjoner.

Det er dette smutthullet Arbeiderpartiet har benyttet seg av. Dermed har de kunnet sende SMS med politisk reklame også til mottakere som ikke har gitt noe slikt samtykke.