Gå til sidens hovedinnhold

Protesterer mot å legge ned UP

Artikkelen er over 3 år gammel

Til sammen 16 organisasjoner har skrevet et brev til justisminister Per-Willy Amundsen (Frp), der de sterkt fraråder ham å legge ned Utrykningspolitiet (UP).

Brevet blir overlevert til statsråden i løpet av onsdagen, opplyser direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk til NRK.

–Vi har samlet alle næringslivsorganisasjoner, frivillige organisasjoner og interesseorganisasjoner med grensesnitt mot trafikksikkerhet, som unisont fraråder justisministeren å legge ned UP i den formen det har i dag, sier han.

Med seg på laget har Trygg Trafikk blant annet NAF, Norsk Transportarbeiderforbund, Norsk lastebileierforbund, Nei til frontkollisjoner og Kongelig Norsk Automobilklub.

Det var i mai at et regjeringsoppnevnt utvalg foreslo å erstatte dagens særorganer innenfor politiet med to enheter, noe som blant annet innebar at trafikkoppgaver blir overført fra Utrykningspolitiet (UP) til politidistriktene.

Utvalgets leder, Anne Cahtrine Frøstrup, sier til NRK at de ikke deler trafikkorganisasjonenes bekymringer.

–Vi mener jo at det absolutt er samme mulighet for å prioritere trafikksikkerhet som i dag, det avhenger av hvordan justisdepartementet og politidirektoratet ønsker å styre politidistriktene, sier hun.

Justisministeren og regjeringen har så langt ikke tatt stilling til forslagene fra særorganutvalget, men har sendt dem ut på høring. Høringsfristen er 1. desember.