UP: – Vi ber ofte bilister gasse på

Folk som kjører godt under fartsgrensen, og skaper kø, er noe vi irriterer oss mest over på veiene. Da kan det være godt å vite at UP også slår ned på lusekjørerne. Foto: Scanpix/Politiet

Folk som kjører godt under fartsgrensen, og skaper kø, er noe vi irriterer oss mest over på veiene. Da kan det være godt å vite at UP også slår ned på lusekjørerne. Foto: Scanpix/Politiet

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Også lusekjøring kan gi bot.

DEL

Det er mye som kan bidra til irritasjon i trafikken. De som ligger under fartsgrensen og dermed skaper lange køer bak seg, er blant dem, skriver Broom.

Og ikke bare skaper dette frustrasjon. Det kan også føre til farlige situasjoner. For å markere sin misnøye, legger mange seg klin inntil støtfangeren på bilen foran – eller de forsøker seg på hasardiøse forbikjøringer.

Dette er naturligvis farlig, og kan resultere i saftige bøter. 

Men hva med de som skaper køene, gjør Utrykningspolitiet (UP) noe når de kommer over slike førere?

Lovlig å kjøre 50 km/t i en 110-sone

– Vi har mange patruljer som hele tiden påser at trafikken flyter godt på veiene. Dersom vi kommer over bilister som lager kø, ber vi vedkommende forsøke å øke farten, eller i det minste slippe køen forbi, forteller leder av fag- og metodeavdelingen i UP, Olav Markussen.

Han poengterer samtidig at fartsgrensene er en maksgrense, og at det i utgangspunktet ikke er ulovlig å kjøre for sakte.

– Det er derfor i utgangspunktet fullt lovlig å kjøre i 50 km/t på motorveien i en 110-sone, men hvis det ikke er noen trafikal grunn til dette, vil vedkommende bli bedt om å øke farten. Ved å holde mye lavere hastighet enn fartsgrensen, uten at dette har en trafikal grunn, vil det lett kunne oppstå farlige situasjoner. Politiet kan i graverende tilfeller reagere med anmeldelse og bøter, sier Markussen.

I følge veitrafikklovens paragraf 3, er det nemlig slik at du skal kjøre på en måte som ikke er til hinder for andre.

– Vi ber bilister gasse på

Det er altså ikke slik at UP kun jakter på råkjørere langs veien. Markussen understreker nemlig at patruljene her til lands også følger med på lusekjøring - ettersom dette kan forårsake mange stygge forbikjøringer og ulykker.

– Det hender ofte vi stopper bilister og ber dem gasse på – spesielt i trafikkfarlige situasjoner med få forbikjøringsmuligheter, forklarer Markussen.

Han understreker nok en gang at lusekjøring kan føre til både anmeldelse og bøter, selv om det ikke er ulovlig å kjøre for sakte.

Artikkeltags