─ Dette er en stor dag for Telemark

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft gratulerer Telemark, Rjukan og Notodden etter at de to stedene havnet på UNESCOs verdensarvliste. Video: NTB

Artikkelen er over 5 år gammel

TELEMARK: Rjukan og Notodden har kommet seg inn på den prestisjetunge verdensarvlisten til UNESCO.

DEL

─ Dette er en stor dag for Telemark! Det er en ære og et kvalitetsstempel som gir store muligheter for Telemark, sier en glad og stolt fylkesordfører i Telemark, Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

– Norge har her tatt på seg et stort ansvar med spennende historie, innhold og utvikling. Verdensarvstatus forplikter, og det gir muligheter. Rjukan og Notodden blir kjent langt utover Norges grenser, men verdensarv betyr også at lokalbefolkningen kan være stolt av historien og bidra til den gode balansen mellom bevaring og utvikling, sier UNESCO-kommisjonens leder, Tora Aasland.

Øystein Haugen, tidligere kultursjef i Rjukan, har jobbet iherdig med å få Rjukan på den prestisjetunge verdensarvlisten. Han var blant dem som var i Bonn i Tyskland, og han viste tydelig sin glede da dommen endelig falt, søndag.

– Dette ble akkurat den historiske og spesielle dagen vi alle håpet på. Det ble av alle land understreket hvor grundig forberedelser og innsats som var lagt ned i søknaden vår. Så vi får rette en spesiell takk til de som har stått på for å gjøre vår søknad så god og gjennomarbeidet. Vi er nå faktisk en Verdensarv-by, sier Rjukans verdensarvkoordinator Øystein Haugan i en kommentar til Radio Rjukan.

Avgjort søndag

Verdensarvskomiteen holder sitt møte i Bonn i Tyskland fra 28. juni til 8. juli, og behandlet søndag nye verdensarvstedene Rjukan og Notodden.

Dermed er industriarven på Notodden og i Rjukan landets åttende verdensarvsted.

─ Dette er fantastisk! Vi har ventet lenge på denne dagen og det kjennes godt å få et slikt positivt resultat. Et langsiktig mål er nådd, sier Evy-Anni Evensen, fylkesrådmann i Telemark.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) var raskt ute å gratulerte, og sier dette er fantastiske nyheter for Norge og Telemark.

– Nå er det vedtatt at vår industriarv skal tas vare på for framtidige generasjoner. Verdensarvstatus åpner også for ny næring og arbeidsplasser i regionen. Jeg har tro på at Telemark griper muligheten de dermed har fått. Nå vil vi vise at vi kan verne kulturarven samtidig som vi legger til rette for verdiskaping, sier Sundtoft til NTB.

  • Se hennes videohilsen til høyre i artikkelen!

Lang prosess

Fylkeskommunen har siden 2010 jobbet med å Rjukan og Notodden inn på UNESCOs verdensarvliste. Med i prosessen har Riksantikvaren, Notodden og Vinje kommune bidratt i søknadsprosessen.

Det at fem års arbeid nå har gitt resultater, tror fylkesordføreren vil bidra til at flere tar turen til fylket, som blir kalt for Norge i miniatyr.

─ Dette gir betydelige ringvirkninger i fylket. Det gjør oss attraktive som reisemål over hele verden og viser at vi får det til i Telemark. Det er et internasjonalt kvalitetsstempel på vår stolte industrihistorie, sier fylkesordføreren. 

─ Vi er både stolt, begeistret og rørt. Det forteller ordførerne Jørn Christensen, Steinar Bergsland og Arne Vinje i Notodden, Tinn og Vinje.

Bevart industriell revolusjon

Norsk Hydros etablering på Notodden og Rjukan fremstår som det best bevarte eksemplet i Norge på den andre industrielle revolusjon, hvor det ble brukt elektrisk kraft for industriproduksjon. Dette var med å forandre Norge og til å skape et moderne velferdssamfunn.

Verdensarvstatus-søknaden bygget på fire anlegg fra perioden 1905-1945, som omfatter kraftproduksjonen, fabrikkområdene, transportåren og industrisamfunnet med boliger, institusjoner, næringsbygg, veier og parker.

Fredag 21. august i år vil det feires med folkefest, at Rjukan og Notodden nå er verdensarvsteder.

Artikkeltags